My Son

Een uniek tempelcomplex

Op steenworp afstand van de Vietnamese steden Da nang en Hoi An vind je My Son, een uniek tempelcomplex uit het Champa-tijdperk. Deze oude keizerlijke stad vormt het decor van een boeiende dagtrip en je kan er dwalen door de ruïnes van eeuwenoude tempels.

My Son

My Son werd verwoest ten tijde van de Vietnamoorlog, maar prijkt tegenwoordig op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het tempelcomplex is van grote waarde en vormt het erfgoed van een verdwenen beschaving. De My Son tempels zijn een populaire bezienswaardigheid, maar dat is geen reden om het complex over te slaan. Plan je bezoek aan het eind van de middag en neem een kijkje op deze bijzondere plek.

De geschiedenis van My Son

My Son was een keizerlijke stad ten tijde van het Champa koninkrijk, dat vanaf de tweede eeuw na Christus het zuiden van Vietnam besloeg. Het tempelcomplex vormde het religieuze en culturele centrum van het koninkrijk, en werd bestuurd door koning Bhadravarman. Onder zijn bewind werd gestart met de bouw van de tempels, en tussen de vierde en de twaalfde eeuw verrezen hier maar liefst 71 religieuze gebouwen. De tempels moesten de belangrijkste hindoegoden vereren en dan met name hindoegod Shiva. Na de 15de eeuw werd het complex verlaten en raakte het in verval.

My Son, Vietnam

My Son, Vietnam

Het hedendaagse My Son

Tegenwoordig staat nog maar een fractie van de originele tempels van My Son overeind, want ten tijde van de Vietnamoorlog werd het overwoekerde complex grotendeels vernietigd. Gelukkig wordt er nu alles aan gedaan om deze bijzondere plek in ere te herstellen en staat My Son sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kunt er nog zo’n 20 gebouwen bewonderen die zijn gemaakt van de iconische rode bakstenen. Ze doen denken aan de tempels van Angkor, maar de echte kenner weet dat My Son uniek is in zijn soort. Nergens in Azië vind je deze bouwstijl terug. Ondanks dat de bouwwerken grotendeels zijn overwoekerd door planten, kun je je redelijk een voorstelling maken van hoe het er hier vroeger heeft uitgezien.

De belangrijkste tempels van My Son

Het overgrote deel van de tempels van My Son is kapot, maar men is druk bezig met reparatiewerkzaamheden. De tempels zijn onderverdeeld in verschillende groepen die elk een letter hebben gekregen. De belangrijkste gebouwen op het terrein vind je bij letter B. Hier staat een tempel die was gewijd aan zowel koning Bhadravarman als hindoegod Shiva. In dit deel van het complex kun je nog enkele details ontdekken die kenmerkend zijn voor de Cham-cultuur. Hier werd ook een linga opgegraven, een fallussymbool uit het Hindoegeloof.

My Son, Vietnam

My Son, Vietnam

Champa Museum

Vlakbij de ingang en de kaartverkoop kun je een kijkje nemen in het Champa Museum. Dit museum is gewijd aan de geschiedenis van de My Son tempels en het is een goed idee om hier je bezoek te starten. Je kunt er goed bewaarde voorwerpen bekijken die in het tempelcomplex zijn gevonden, maar leert er ook meer over hoe deze plek er vroeger moet hebben uitgezien. Wedden dat je met heel andere ogen naar het tempelcomplex zult kijken? Elders op het terrein vind je overigens nóg een museum waar je soortgelijke voorwerpen kan bekijken.

Dansvoorstellingen

Bezoek je My Son met een tourgroep, dan heb je grote kans dat je bij binnenkomst wordt getrakteerd op een ‘traditionele dansshow’. Mannen en vrouwen in schaarse kostuums maken elke ochtend hun opwachting en geven een korte show voordat je de tempels kan gaan bekijken. Stel je er niet teveel van voor, want een authentieke ervaring is het allerminst. De show wordt elke dag (behalve maandag) om 09:45 opgevoerd.

My Son, Vietnam

My Son, Vietnam

My Son Lake

Er zijn niet veel mensen die doorhebben dat de beekjes op het terrein van My Son leiden naar een verderop gelegen meertje. Het is een ongerept stukje waar maar weinig toeristen komen, en de ideale plek om met een kajak eropuit te gaan. Het meer is drie kilometer lang en daarmee heb je alle ruimte om op je gemak over het kalme water te peddelen. Op weg naar My Son en in de buurt van de ingang vind je genoeg plekken waar je een kano of kajak kan huren. Een leuke activiteit om te combineren met je bezoek aan de My Son tempels.

Reizen naar My Son — Hoe kom je er?

My Son ligt op een uur rijden van de steden Hoi An en Da nang. Om er te komen kun je aansluiten bij een georganiseerde excursie, maar het tempelcomplex is ook prima te bereiken op eigen gelegenheid. Je kunt een motor huren om het complex te bereiken, maar de taxi is ook een optie. Omdat de meeste tourgroepen in de ochtend komen, kun je je bezoek het best in de namiddag plannen. Vanaf 15:00 is het bovendien niet alleen minder druk in het park, het is dan ook niet zo warm.

My Son ervaringen & beoordelingen

De My Son ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun My Son ervaring.

Er zijn 0 My Son ervaringen geplaatst.

-
Totaalscore

Bezienswaardigheden Vietnam

Baai van de neerdalende draak
De rijstschuur van Vietnam
De meest sfeervolle stad van Vietnam
Hét bounty eiland van Vietnam
De avontuurlijke hooglanden van Vietnam
Levendige cultuur hoofdstad van Vietnam
Bruisende miljoenenstad
Ontspannen kustplaatsje
Populaire badplaats in Vietnam
Keizerlijke hoofdstad van het oude Vietnam
Een fabelachtig mooi gebied
Charmant stadje in de heuvels
Halong Bay van het vasteland
De mooiste rijstvelden van Vietnam
Ongerepte paradijselijke eilanden in Vietnam
De grootste grotten ter wereld
De derde stad van Vietnam
Dé uitvalsbasis in Ha Long Bay
Tropische parel voor de kust van Hoi An
In de voetstappen van de Vietcong
De grootste grot ter wereld
Rustig grensplaatsje in Noord-Vietnam

Reizen naar Vietnam

Wil je meer weten over reizen naar Vietnam? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Vietnam