Franschhoek

Gastronomische hoofdstad van Zuid-Afrika

Levensgenieters concentreren zich tijdens hun rondreis door Zuid-Afrika op de regio rondom Kaapstad. Hier vind je de wijnboerderijen van Stellenbosch en kun je een bezoek brengen aan de plek die ook wel de gastronomische hoofdstad van Zuid-Afrika wordt genoemd: Franschhoek.

Franschhoek

Waar ter wereld kun je een safari combineren met het proeven van wijn? Daarvoor moet je in Zuid-Afrika zijn. In de ochtend spot je wilde dieren in hun natuurlijk habitat, in de avond klink je de glazen met uitzicht over uitgestrekte wijnvelden. Proost!

Wijn proeven

Voor veel reizigers zijn de uitgestrekte wijnvelden en talloze wijnboerderijen het belangrijkste motief om Franschhoek mee te nemen in de planning voor hun rondreis door Zuid-Afrika. Het stadje werd gesticht door de Franse hugenoten, die de vruchtbare gronden gebruikten voor het verbouwen van wijn. Hier kun je je dus onderdompelen in de lokale wijncultuur en uiteraard het een en ander proeven. Franschhoek ligt op slechts 1,5 uur reizen van Kaapstad en zou in theorie in één dag te bezoeken zijn, maar dat is niet ideaal als je zelf moet terugrijden. Kies daarom voor een verblijf in het stadje en neem de fiets om de verschillende wijnhuizen af te strepen. Een keus maken hoeft niet, je kunt meerdere plekken in een middag aandoen.

Franschhoek, Zuid-Afrika

Franschhoek, Zuid-Afrika

Lekker eten

Behalve goede wijnen staat Franschhoek ook bekend om haar uitstekende restaurants. Sterker nog: Franschhoek is door menig reismagazine uitgeroepen tot de gastronomische hoofdstad van Zuid-Afrika. Dat moet je je geen tweede keer laten zeggen. Het aanbod aan goede restaurants is gigantisch en er zijn verschillende plekken waar je kennismaakt met de couleur locale. Zo kun je bijvoorbeeld bij de Chocolate Experience Franschhoek een proeverij van chocolade doen, waarbij verschillende soorten chocola worden gecombineerd met lokale wijnen. Het is zelfs mogelijk om hier je eigen bonbons te maken, een vaardigheid die je in een middagje onder de knie kan krijgen.

Neem de wijntram

De leukste manier om de verschillende wijnhuizen en adresjes in Franschhoek te bezoeken is per fiets. Mocht het echter keihard regenen of ben je gewoon niet zo sportief, dan is het ook een aanrader om de wijntram te nemen. Dit fotogenieke trammetje is een populaire manier om je van landgoed naar landgoed te verplaatsen en je ziet tegelijkertijd veel van de omgeving. De tram werkt volgens een hop-on-hop-off principe en dat geeft je alle vrijheid om lekker van alle verschillende wijnen te proeven. Enig nadeel: je moet je schikken naar de vertrektijden van de tram en kunt weinig profiteren van de rustige momenten.

Franschhoek, Zuid-Afrika

Franschhoek, Zuid-Afrika

Wellness

Alsof al die wijn en dat goede eten niet genoeg voor ontspanning zorgen: Franschhoek staat bekend om haar vele spa’s en wellnesscentra. Hier kun je je volledig in de watten laten leggen met een lekkere massage of schoonheidsbehandeling. De ideale manier om het zand van de vele safari’s van je af te spoelen en een goed excuus om je stramme schouders aan het eind van een intensieve backpackreis onder handen te laten nemen.

Wandelen

Behalve wijnen proeven kun je ook heel mooi wandelen in de omgeving van Franschhoek. Dat kan natuurlijk van wijnhuis naar wijnhuis, maar ook als je een dagje wilt ontnuchteren is het een aanrader om er met de benenwagen op uit te gaan. Franschhoek is een idyllisch dorpje met Franse invloeden en de omgeving is beeldschoon. Je kunt mooie hikes maken door het heuvelachtige landschap en op vele plekken genieten van ultieme rust en mooie uitzichten. Een leuke wandeling vind je nabij het wijnhuis La Motte, waar je na afloop kunt neerstrijken met een welverdiend glaasje wijn.

Franschhoek, Zuid-Afrika

Franschhoek, Zuid-Afrika

Babylonstoren

Heb je weinig tijd en kun je slechts één wijnhuis in de omgeving van Franschhoek bezoeken? Zorg dat het Babylonstoren is. Dit is de oudste Nederlandse boerderij in de omgeving van Kaapstad en de geschiedenis gaat terug tot het jaar 1692. Anno nu kun je er terecht in de schitterende tuin en een hapje eten in een van de twee fotogenieke restaurants. Begin je bezoek met een wandeling over het groene terrein en schuif daarna aan in de lichte plantenkas voor een onvergetelijk diner met groenten van eigen land. Het is ook mogelijk om hier een nachtje te blijven slapen of om een workshop te volgen. Zo kun je onder andere leren om een brood te bakken of kaas te maken.

Reizen naar Fransschoek — Hoe kom je er?

Franschhoek is gelegen in de Kaapse wijnlanden en ligt op ongeveer 1,5 uur rijden vanaf Kaapstad. Het sfeervolle stadje is makkelijk in een dag te bezoeken, maar het is echt een aanrader om een nachtje te blijven slapen.

De auto kun je laten staan, want in het dorpje zelf ligt alles op loopafstand. Wil je de wijnhuizen in de omgeving van Franschhoek bezoeken, dan is het een aanrader om een fiets te huren.


Franschhoek op de kaart

Bezienswaardigheden Zuid-Afrika

Krugerpark

Kaapstad

Tuinroute

Stellenbosch

Blyde River Canyon

Pretoria

Panorama Route

Durban

Johannesburg

Tafelberg

Kaap de Goede Hoop

Drakensbergen

Robbeneiland

Soweto

Port Elizabeth

Route 62

Pilanesberg National Park

Bloemfontein

Addo Elephant National Park

Sun City

Franschhoek

Reizen naar Zuid-Afrika

Wil je meer weten over reizen naar Zuid-Afrika? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Zuid-Afrika

Franschhoek ervaringen & beoordelingen

De Franschhoek ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Franschhoek ervaring.

Er zijn nog geen Franschhoek ervaringen geplaatst.


Plaats beoordeling
-
Totaalscore
0 beoordelingen