Johannesburg

Heftige stad in Zuid-Afrika

Johannesburg, Jo’burg of Jozi voor intimi, is een stad met een verleden. Apartheid, Nelson Mandela en townships zijn onlosmakelijk met de stad verbonden en vormen de rode draad van je bezoek aan deze bijzondere plek.

Johannesburg

Bruisend Johannesburg vormt het economische hart van Zuid-Afrika en is de grootste stad van het land. Een plek berucht om de criminaliteit, maar waar de laatste jaren steeds meer bijzondere initiatieven komen. Logeer in het hippe Maboneng en dompel je onder in de geschiedenis van de Apartheid, met een fietstocht door de townships van Soweto als hoogtepunt.

Apartheid Museum

Hoe lang je ook in Johannesburg bent, zorg dat je sowieso een paar uur vrijhoudt voor de must visit van de stad: het Apartheid Museum. Dit indringende museum neemt je mee op een reis door de tijd waarin de vrijheid van gekleurde Zuid-Afrikanen ernstig werd ingeperkt. Een multimediale tour leidt langs foto’s, teksten en andere overblijfselen, en laat je de donkerste bladzijde in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis even herbeleven. Er zijn kamers met verschillende thema’s, waaronder de beruchte studentenopstand in 1976 en een expositie over Nelson Mandela. Trek zeker 3 uur uit om alles op je gemak te bekijken en te lezen.

Apartheid Museum, Johannesburg

Apartheid museum, Johannesburg

Constitution Hill, Johannesburg

Constitution Hill

Constitution Hill deed dienst als fort en later als gevangenis tijdens het Apartheidsregime, en onder andere Mahatma Gandhi en Nelson Mandela hebben hier gevangen gezeten. Je kunt er verschillende tentoonstellingen over de Apartheid bekijken en luisteren naar de bizarre verhalen over deze verschrikkelijke plek. Elk uur zijn er gratis rondleidingen met gidsen die je graag meer vertellen over de geschiedenis van Zuid-Afrika.

Soweto

Soweto staat voor South Western Townships en omvat de grootste township van Zuid-Afrika. Deze vroegere woonplaats van Nelson Mandela en Desmond Tutu is het kloppend hart van hedendaags Afrika, maar kent een duistere geschiedenis. Ontstaan in een periode dat woningen in Johannesburg waren voorbestemd voor de blanke bevolking en later het toneel van de studentenopstand in 1976. Inmiddels is Soweto een reusachtige miljoenenstad met zowel goede als slechte buurten, een mix van krottenwijken en nieuwbouw, en waar altijd wat valt te zien op straat. Bezienswaardigheden zijn het huis van Nelson Mandela, het Hector Pierson Museum en de kleurrijke Orlando Towers, waar je zelfs van kan bungeejumpen.

Soweto, Johannesburg

Maboneng Precinct, Johannesburg

Maboneng Precinct

Het hipste deel van Johannesburg is Maboneng Precinct, een superleuke wijk met mooie horeca en bijzondere culturele initiatieven. Lange tijd was dit deel van de stad verwaarloosd, met veel leegstaande loodsen en criminaliteit. De laatste 10 jaar heeft de wijk echter een enorme transformatie ondergaan en vind je er bijzondere street art, designhostels en koffiebarretjes. Een veilige buurt en de ideale plek om te overnachten tijdens je verblijf in Jo’burg. Tegelijkertijd is die verandering niet ten koste gegaan van het typisch Zuid-Afrikaanse sfeertje, en dat maakt dit stadsdeel extra leuk.

Neighbourgoods Market & Market on Main

De Neighboorgoods Market in Braamfontein is dé plek voor een zaterdags ontbijt. Deze wekelijkse food markt bestaat uit gezellige kraampjes en foodtrucks met originele gerechten. Hier komen de locals graag voor een uitgebreid ontbijt of een lunch met verschillende hapjes, een voorbeeld dat je gerust kan volgen! Krijg je geen genoeg van de Zuid-Afrikaanse markten? Elke zondag kun je op de Market on Main in Maboneng terecht voor kleding van lokale designers, bijzondere vintage vondsten en lekker eten.

Neighbourgoods Market, Johannesburg

44 Stanley, Johannesburg

44 Stanley

Johannesburg kent veel verlaten gebouwen en oude industriële flatgebouwen, en de buurt rondom 44 Stanley is niet anders. Dit deel van de stad is de laatste jaren echter uitgegroeid tot een urban broedplaats met volop ruimte voor boetieks, design studio’s, koffiebarretjes en fijne terrassen. Waar vroeger flatgebouwen stonden kun je nu lekker eten, borrelen en bijzondere kledingstukken op de kop tikken.

Liliesleaf Farm

In Johannesburg zijn nog veel verwijzingen naar de geschiedenis van Zuid-Afrika te vinden, en ook Liliesleaf Farm speelde een belangrijke rol in de strijd tegen Apartheid. In deze boerderij hielden strijders van de ANC, tegenstanders van het regime, geheime bijeenkomsten. Het is de plek waar onder andere Nelson Mandela op 11 juli 1963 werd opgepakt om later te worden veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf in het Rivoniaproces. Tegenwoordig is de boerderij een museum waarin het leven van de strijders van de ANC centraal staat.

Liliesleaf Farm, Johannesburg

Voetbalstadion, Johannesburg

Reizen naar Johannesburg — Hoe kom je er?

Johannesburg ligt op ongeveer 11 uur vliegen vanuit Nederland en de stad heeft een directe verbinding met Amsterdam. Een retourtje met KLM begint bij € 750, maar als je ergens onderweg overstapt ben je doorgaans minder geld kwijt. Kijk eens bij maatschappijen Turkish Airlines en Emirates voor een vlucht met overstap in respectievelijk Istanbul of Dubai. Het internationale vliegveld van Johannesburg is de drukste van heel Afrika en ligt 21 kilometer buiten het centrum.

Eenmaal in Johannesburg is het openbaar vervoer en het aantal taxi’s beperkt, dus het is raadzaam om een auto te huren. Maak je een trip naar Soweto? Een van de leukste manieren om deze stad te ontdekken is per fiets. Verschillende hostels bieden fietstochten aan waarbij je onder begeleiding van een local langs de meest boeiende plekjes in de townships rijdt.

Johannesburg ervaringen & beoordelingen

De Johannesburg ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Johannesburg ervaring.

Er is 1 Johannesburg ervaring geplaatst.

10
Totaalscore

1 beoordeling

10

Soweto Tours

🇿🇦 Zuid-Afrika
10-08-2017

Ik woon half in Johannesburg, half in Nederland. Ik ben een Board Member van Phaphama Initiatives NPC (www.phaphama.org, facebook.com/phaphamainitiatives). Phaphama organiseert zeer speciale Soweto tours, waar je direct in contact komt met de locals in Soweto, zowel in de rijkere wijken als in de informal settlements. Naast een bezoek aan de vaste bezienswaardigheden, verzorgen wij een lunch bij een plaatselijke familie, gesprekken over de cultuur, zang en dans, etc. Ook organiseren wij meerdaagse Soweto ervaringen met overnachtingen bij plaatselijke mensen thuis. De tours zijn gericht op de beleving van het dagelijks leven van de plaatselijke mensen in Soweto. Voor meer informatie en boekingen, email info@phaphama.org.

Bezienswaardigheden Zuid-Afrika

Dé Afrikaanse safari bestemming
Stad van de Tafelberg
Langs de schilderachtig mooie kust
Centrum van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw
Spectaculaire kloof
Imposante hoofdstad van Zuid-Afrika
Prachtige autoroute door Zuid-Afrika
Fraaie stad in Zuid-Afrika
Iconische berg in Kaapstad
Schitterende trekpleister van Zuid-Afrika
Spectaculair berggebied
Indrukwekkend gevangeniseiland met een grimmige geschiedenis
De township van Johannesburg
Het startpunt van de Tuinroute
Roadtrippen door Zuid-Afrika
Alternatief voor het Kruger Park
Een cultureel stukje Zuid-Afrika
Olifanten spotten in Zuid-Afrika
Het Las Vegas van Zuid-Afrika
Gastronomische hoofdstad van Zuid-Afrika
Pinguïns spotten in Zuid-Afrika
Relaxt surfstadje bij Kaapstad
De strand hotspot van Kaapstad
Populaire halte langs de Tuinroute

Reizen naar Johannesburg

Familiereis Zuid-Afrika Tuinroute/Kruger

Familiereis Zuid-Afrika Tuinroute/Kruger

Familiereis
17 dagen

Tijdens deze familiereis rijden we via de Tuinroute, de mooiste route van Zuid-Afrika, langs alle ho...

vanaf
€ 2.199
Groepsreis Zuid-Afrika Hoogtepunten - 15 dagen; Van Kaapstad naar Kruger

Groepsreis Zuid-Afrika Hoogtepunten - 15 dagen; Van Kaapstad naar Kruger

Groepsrondreis
15 dagen

Tijdens deze afwisselende hotelreis bezoek je de bekendste hoogtepunten van Zuid-Afrika. Met bruisen...

vanaf
€ 2.049
Rondreis ZUID-AFRIKA KORT - 15 dagen; Hoogtepunten van Zuid-Afrika

Rondreis ZUID-AFRIKA KORT - 15 dagen; Hoogtepunten van Zuid-Afrika

Groepsrondreis
15 dagen

Deze hotelreis laat je genieten van de hoogtepunten van Zuid-Afrika. Vanuit het mooie en historische...

vanaf
€ 1.995
28-daagse easy going groepsrondreis Grand Tour Zuid-Afrika

28-daagse easy going groepsrondreis Grand Tour Zuid-Afrika

Ga mee op reis van Johannesburg naar Kaapstad. Spot de Big Five tijdens een gamedrive, proef Zuid-Af...

vanaf
€ 2.949

Reizen naar Zuid-Afrika

Wil je meer weten over reizen naar Zuid-Afrika? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Zuid-Afrika