Panorama Route

Prachtige autoroute door Zuid-Afrika

Zuid Afrika is bij uitstek het land waar je afwisselende road trips kan maken. De Panoramaroute bijvoorbeeld, die je meeneemt door prachtige valleien, over indrukwekkende berglandschappen en langs bijzondere, natuurijk gevormde bezienswaardigheden.

Panorama Route

De Panoramaroute is een prachtige route om het noordoosten van Zuid Afrika te ontdekken. De route loopt dwars door het indrukwekkende decor van de provincie Mpumalanga, en is perfect te combineren met een bezoek aan het Kruger National Park.

Graskop

Het officieuze startpunt van de Panoramaroute ligt bij het plaatsje Graskop, een toeristendorpje met volop winkels en restaurants. Het dorp diende vanaf eind 19e eeuw als verblijfsplaats voor arbeiders die in de nabijgelegen goudmijn werkten. Tegenwoordig staat het plaatsje bekend om de vele pannenkoekenrestaurants, en is het verder vooral een goede uitvalsbasis om de omgeving te bezoeken. Vanuit Graskop is het een klein stukje rijden naar de nabijgelegen bezienswaardigheden als God’s Window, Pelgrim’s Rest en de watervallen. Een andere goede uitvalsbasis is het zuidelijkere Sabie, een klein plaatsje met in de omgeving genoeg te doen voor een actieve vakantie. 

God's Window, Panoramaroute

God’s Window

Een van de eerste bezienswaardigheden die je op de Panoramaroute zal tegenkomen is God’s Window. Een uitzichtpunt dat zijn naam niet voor niets heeft gekregen, want hier wordt je getrakteerd op onvergetelijke vergezichten van moeder natuur. Vanuit het ‘raam van God’ heb je eindeloos uitzicht op het enorme, 700 meter diepe ravijn. De vallei is bedekt met oerwoud in alle tinten groen, en wordt omlijst door enorme bergtoppen. Op een heldere dag kun je hier tot aan het Krugerpark en zelfs Mozambique kijken.

Pinnacle

In de buurt van God’s Window kun je ook even stoppen bij Pinnacle Rock, een spitse rotsformatie die 30 meter hoog is. Vanaf hier heb je weliswaar niet zulke verbluffende uitzichten als bij God’s Window, maar het is zeker een korte stop waard.

Pinnacle Rock, Panoramaroute

Blyde River Canyon

Blyde Rivier Canyon

Het natuurlijke hoogtepunt van de Panoramaroute is de Blyde River Canyon. Deze gigantische kloof is 26 kilometer lang en 800 meter diep, en uitgesleten door de Blyde rivier. In het natuurgebied lopen verschillende mooie wandelroutes, en als je de tijd hebt kun je er prachtig paardrijden. De meeste toeristen kiezen er echter voor om de kloof vanuit de auto te volgen, want de Panoramaroute kreeg zijn naam natuurlijk niet voor niets: tijdens het rijden kom je langs de mooiste uitzichtpunten, watervallen en rotsformaties. 

Bourke’s Potholes

Bourke’s Potholes is de naam van een bijzonder natuurverschijnsel in de Blyde Rivier Canyon. Door de eeuwen heen is op deze plek het zachte gesteente uitgesleten door de kolkende watermassa, en zijn diepe gaten ontstaan. Het resultaat is een betoverend mooi landschap, waarvan je je bijna niet kan voorstellen dat het door de natuur is gevormd.

Bourke's Potholes, Panoramaroute

Three Rondavels, Panoramaroute

Three Rondavels

Ook Three Rondavels is gevormd door een natuurlijk proces van erosie. Deze bijzondere rotsformatie heeft drie enorme, cirkelvormige pieken en is vernoemd naar de traditionele hutjes van de de Afrikaanse Xhosa stam. De top steekt honderden meters boven het ravijn uit, en is al van ver te zien. Vanaf het uitkijkpunt geniet je van een schitterend panorama met de drie bergtoppen boven je en de spectaculaire Blyde River Canyon beneden je. Plan je bezoek aan het eind van de dag voor een onvergetelijke Afrikaanse zonsondergang.

Watervallen

Langs de Panoramaroute vind je talloze prachtige watervallen, de één nog hoger en imposanter dan de ander. Indrukwekkend zijn de Berlin Falls en Lisbon Falls, die dicht bij elkaar liggen. Maar minstens zo bijzonder zijn de Lone Creek Falls, de Horseshoe Falls en de Mac Mac Falls. Die laatste is trouwens ook een fijne plek om wat langer te blijven hangen: de nabijgelegen Mac Mac Pools zijn ideaal om te zwemmen en bij te picknicken.

Waterval, Panoramaroute

Panoramaroute

Pilgrim’s Rest

Nadat er in 1873 goud werd gevonden in de buurt van de plaats Sabie werd Mpumalanga overspoeld door goedzoekers. Pilgrim’s Rest is zo’n typisch mijnwerkersdorpje dat nog in originele staat is te bewonderen. De laatste goudmijn werd in 1971 gesloten, en sindsdien zijn de huizen gerestaureerd en sommigen verbouwd tot musea. Je maakt er kennis met het zware mijnwerkersleven, en leert meer over de goudkoorts die in het gebied heerste. Daarnaast zijn er hoop restaurants en terrasjes, waardoor Pilgrim’s Rest de perfecte plek is om even te pauzeren.

De Panorama Route rijden

De Zuid-Afrikaanse Panoramaroute doorkruist de oostelijke provincie Mpumalanga en is het best te bereiken via de stad Johannesburg. De Panoramaroute ligt bovendien zeer gunstig ten opzichte van het Kruger National Park, en daarom valt deze route eigenlijk altijd wel te combineren op de heen- of terugreis. Graskop ligt op ruim 4 uur rijden ten oosten van Johannesburg, vanwaar het nog een klein uurtje rijden is naar de ingang van het park.

Voor de Panoramaroute zelf hoef je in principe geen dagen uit te trekken. De route is 50 kilometer lang, en hoewel er onderweg een heleboel is te zien, is het niet per sé noodzakelijk om een nachtje te blijven slapen. Tenzij je dat natuurlijk heel erg leuk vindt.

Panorama Route ervaringen & beoordelingen

De Panorama Route ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Panorama Route ervaring.

Er zijn 2 Panorama Route ervaringen geplaatst.

8.5
Totaalscore

2 beoordelingen

8,0

Waterval

🇿🇦 Zuid-Afrika
21-12-2017

Mooie route!

De mooiste waterval vond ik de forest falls. Volledig verscholen in het bos achter de macmac falls.

Als je er naar toe rijdt, vraag je je af waar je naar toe rijdt, maar het is de rit door het bos waard! We stonden daar samen met 4 andere mensen.

Na 3 weken Zuid Afrika, was dit voor ons vieren, een van de mooiste plekjes. Een echte aanrader!

9,0

Natuur om stil van te worden

🇿🇦 Zuid-Afrika
07-02-2017

Prachtige uitzichten van oneindig mooie natuur fenomenen waaronder de blyderiver canyon.

Gods window.

Steeds stops en korte wandelingen op de mooiste fotogeniekste plekken.

Tijd genoeg om mooie plaatjes te schieten. Te wandelen of gewoon stil te zijn.

Gereisd met partner

Bezienswaardigheden Zuid-Afrika

Dé Afrikaanse safari bestemming
Stad van de Tafelberg
Langs de schilderachtig mooie kust
Centrum van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw
Spectaculaire kloof
Imposante hoofdstad van Zuid-Afrika
Fraaie stad in Zuid-Afrika
Heftige stad in Zuid-Afrika
Iconische berg in Kaapstad
Schitterende trekpleister van Zuid-Afrika
Spectaculair berggebied
Indrukwekkend gevangeniseiland met een grimmige geschiedenis
De township van Johannesburg
Het startpunt van de Tuinroute
Roadtrippen door Zuid-Afrika
Alternatief voor het Kruger Park
Een cultureel stukje Zuid-Afrika
Olifanten spotten in Zuid-Afrika
Het Las Vegas van Zuid-Afrika
Gastronomische hoofdstad van Zuid-Afrika
Pinguïns spotten in Zuid-Afrika
Relaxt surfstadje bij Kaapstad
De strand hotspot van Kaapstad
Populaire halte langs de Tuinroute

Reizen naar Zuid-Afrika

Wil je meer weten over reizen naar Zuid-Afrika? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Zuid-Afrika