Pilanesberg National Park

Alternatief voor het Kruger Park

Het Kruger National Park is het bekendste natuurpark van Zuid-Afrika, maar daardoor kan het er wel erg druk worden. Ben je op zoek naar een plek die minstens zo mooi is, maar waar je niet in de file staat om wilde dieren te spotten? Bezoek het Pilanesberg National Park.

Pilanesberg National Park

Het Pilanesberg National Park ligt net als Kruger nabij de stad Johannesburg en is daarmee een logisch alternatief. Ook hier kun je de Big Five spotten, maar er komen over het algemeen veel minder toeristen. Wat je zoal kan zien in het Pilanesberg National Park? Lees verder voor onze tips.

Magnifiek natuurpark

Het Pilanesberg National Park omvat een gebied dat vroeger een vulkaan was. Het park ligt in de oude krater en op sommige plekken kun je dat nog wel zien. In het midden ligt een groot stuwmeer en je wordt omringd door vulkanisch gevormde heuvels, waarvan de Pilanesberg verreweg de grootste is. Met een hoogte van 600 meter torent deze hoog boven de omgeving uit.

Pilanesberg, Zuid Afrika

Pilanesberg, Zuid Afrika

Big 5

Oorspronkelijk woonden er geen wilde dieren in het Pilanesberg National Park, maar tijdens een grootscheepse verhuizing in het jaar 1979 werden maar liefst 6.000 dieren naar het park gebracht. Het resultaat is niet mis, want Pilanesberg wordt inmiddels tot de beste natuurparken van Zuid-Afrika gerekend. Dat heeft alles te maken met de diversiteit van het wildlife, want vrijwel alle dieren uit Zuidelijk Afrika leven in het Pilanesberg National Park. Anno nu wordt het gebied bevolkt door tienduizenden wilde dieren en heb je tijdens een safari grote kans om de Big 5 te spotten. Olifanten, buffels, neushoorns, leeuwen en luipaarden laten zich met grote regelmaat aan bezoekers zien, maar je komt er nog veel meer wildlife tegen. Houd je ogen open om giraffes, zebra’s, wrattenzwijnen en wildebeesten te spotten.

Vogelspotten

Het klinkt misschien iets minder spannend dan de Big 5, maar ook vogelspotters komen in het Pilanesberg National Park aan hun trekken. In totaal kun je hier meer dan 300 verschillende soorten vogels tegenkomen, die hier ofwel overwinteren of het gehele jaar wonen. In de buurt van het Manyane complex is speciaal voor vogelliefhebbers een wandelroute uitgestippeld die langs de beste plekken in het park lopen. Vergeet dus niet om je wandelschoenen en verrekijker mee te nemen, want op dit stuk kom je een hoop mooie vogels tegen.

Pilanesberg, Zuid Afrika

Pilanesberg, Zuid Afrika

Mankwe Dam

In het hart van het Pilanesberg National Park ligt een groot stuwmeer, genaamd de Mankwe Dam. Dit is het centrum van het park en de uitgelezen plek om wilde dieren te spotten. Met name tijdens het droge seizoen komen ze vanuit alle uithoeken om hier te drinken.

Ballonvaart

Een van de gaafste manieren om het park te bekijken is niet vanuit een auto, maar vanuit de lucht. Het is namelijk mogelijk om een ballonvaart te maken in het Pilanesberg National Park. Je staat in alle vroegte op en ziet vanaf grote hoogte hoe de zon opkomt. Vervolgens ‘drijf’ je over het park en kun je de dieren van een afstandje bekijken. Spot hoe een olifantenfamilie aan het drinken is, een leeuw op jacht is naar zijn prooi en hoe grote groepen zebra’s over de vlaktes hollen.

Pilanesberg, Zuid Afrika

Pilanesberg, Zuid Afrika

Overnachten in het park

Wil je écht bijzonder overnachten in Zuid-Afrika, kies dan voor een slaapplek in het park. In het Pilanesberg National Park kun je op verschillende plekken blijven overnachten in een zogenoemde lodge en wakker worden met uitzicht over het park. Dat is prijzig, maar wel een onvergetelijke ervaring. Je slaapt in een luxe bungalow in de bushbush en hebt alle comfort binnen handbereik. Tegelijkertijd word je omringd door ongerepte natuur en kun je vanuit je slaapkamerraam de nodige wilde dieren spotten.

Sun City

Je kunt vanuit Johannesburg in 3 uurtjes naar de ingang van het Pilanesberg National Park rijden, maar het nabijgelegen Sun City is een betere uitvalsbasis. De stad ligt op een klein stukje rijden van de ingang van het park en je vindt er tal van luxe hotels en attracties voor het hele gezin. Het is natuurlijk niet echt authentiek en Afrikaans, maar er zijn wel veel casino’s, resorts en golfbanen. Comfortabel is het in ieder geval zeker. Je kunt ervoor kiezen om niet in het Pilanesberg National Park te overnachten, maar te blijven slapen in Sun City.

Pilanesberg, Zuid Afrika

Pilanesberg, Zuid Afrika

Reizen naar Pilanesberg National Park — Hoe kom je er?

Het Pilanesberg National Park ligt in het noorden van Zuid-Afrika, nabij Johannesburg. Het park ligt op ongeveer 3 uur rijden van Johannesburg en is het best te bereiken met eigen vervoer. Op de luchthaven van Johannesburg kun je een auto huren om dit deel van het land te verkennen.

Ook in het Pilanesberg National Park heb je eigen vervoer nodig. Er lopen verschillende wegen door het park die je langs de beste plekken voeren om dieren te spotten.

Pilanesberg National Park ervaringen & beoordelingen

De Pilanesberg National Park ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Pilanesberg National Park ervaring.

Er zijn 0 Pilanesberg National Park ervaringen geplaatst.

-
Totaalscore

Bezienswaardigheden Zuid-Afrika

Dé Afrikaanse safari bestemming
Stad van de Tafelberg
Langs de schilderachtig mooie kust
Centrum van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw
Spectaculaire kloof
Imposante hoofdstad van Zuid-Afrika
Prachtige autoroute door Zuid-Afrika
Fraaie stad in Zuid-Afrika
Heftige stad in Zuid-Afrika
Iconische berg in Kaapstad
Schitterende trekpleister van Zuid-Afrika
Spectaculair berggebied
Indrukwekkend gevangeniseiland met een grimmige geschiedenis
De township van Johannesburg
Het startpunt van de Tuinroute
Roadtrippen door Zuid-Afrika
Een cultureel stukje Zuid-Afrika
Olifanten spotten in Zuid-Afrika
Het Las Vegas van Zuid-Afrika
Gastronomische hoofdstad van Zuid-Afrika
Pinguïns spotten in Zuid-Afrika
Relaxt surfstadje bij Kaapstad
De strand hotspot van Kaapstad
Populaire halte langs de Tuinroute

Reizen naar Zuid-Afrika

Wil je meer weten over reizen naar Zuid-Afrika? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Zuid-Afrika