Soweto

De township van Johannesburg

Soweto staat voor South Western Township en is de bekendste township van Zuid-Afrika. Gelegen op enkele kilometers buiten het centrum van Johannesburg vind je een van de armste delen van de stad en dé plek waar de pijnlijke geschiedenis van Zuid-Afrika tot leven komt.

Soweto

Een bezoek aan Soweto mag niet ontbreken tijdens je reis naar Johannesburg. Dit is het echte Zuid-Afrika en je krijgt er een levendige geschiedenisles over de apartheid. Onze tip? Ga op pad met een local en luister tijdens een onvergetelijke fietstocht naar de indringende verhalen over deze plek.

Geschiedenis van Soweto

Soweto is de beroemdste sloppenwijk van Zuid-Afrika en vormt de thuisbasis van ruim een miljoen zwarte Afrikanen. Deze zogenoemde township was het centrum van de anti-apartheidsbeweging in Zuid-Afrika en kende vele beroemde inwoners, zoals Nelson Mandela en Desmond Tutu. Het stadsdeel was in 1976 het toneel van de bekende Soweto-opstand, toen inwoners van de wijk protest maakten tegen plannen van de regering. Deze gebeurtenis was het begin van het einde van de apartheid. Nog steeds is Soweto een van de armste delen van Johannesburg, en domineren provisorische hutjes met daken van golfplaten hier het straatbeeld, maar tegelijkertijd gloort er hoop aan de horizon en wordt het leven er langzaam een stukje beter.

Soweto, Johannesburg

Soweto, Johannesburg

Vilakazi Street

De belangrijkste en meest bekende straat in Soweto is Vilakazi Street. Hier woonden twee van de bekendste inwoners van heel Soweto, namelijk Nelson Mandela en Desmond Tutu. De toekomstige president en aartsbisschop woonden bij elkaar in de straat en vormden beiden een belangrijke schakel in de strijd tegen de apartheid. Het vroegere huis van Mandela is tegenwoordig een museum en ziet er nog precies zo uit als in de jaren 50, het huis van Desmond Tutu is alleen van de buitenkant te bekijken. Je herkent deze aan het ronde blauwe bord op de gevel.

Hector Pieterson Museum & Memorial

Hector Pieterson was een 13-jarige jongen die ten tijde van de opstand in 1976 werd doodgeschoten door de politie. Het is de zwartste bladzijde in de geschiedenis van Soweto en een gebeurtenis waar je simpelweg niet omheen kunt. In de jaren negentig werd een gedenkplek gemaakt en in 2002 opende het Hector Pieterson Museum. Verplichte kost voor iedereen die Soweto bezoekt, want hier krijg je op indrukwekkende wijze een inkijkje in de geschiedenis. Je leert er meer over de bewuste opstand en krijgt een helder beeld van de omstandigheden destijds.

Soweto, Johannesburg

Soweto, Johannesburg

Orlando Towers

De Orlando Towers heb je ongetwijfeld wel eens op een foto gezien. Deze twee reusachtige koeltorens zijn onderdeel van de voormalige Orlando Power Station en een van de bekendste landmarks in Johannesburg en omgeving. De Orlando Towers zijn volledig onder handen genomen door een stel lokale kunstenaars en zijn wat dat betreft al de moeite van het bezoeken waard, maar nog leuker is het om naar boven te gaan. Niet alleen heb je vanaf hier een geweldig uitzicht over de stad, je kunt er ook bungeejumpend of abseilend naar beneden.

Fietstour

Een van de leukste manieren om Soweto te verkennen is per fiets. Soweto is namelijk ontzettend uitgestrekt en vanaf de fiets kun je een aanzienlijk deel van deze township bekijken. Doe dat bij voorkeur tijdens een fietstour die je met een lokale gids onderneemt, want op die manier komt jouw geld bij de juiste personen terecht. Zo’n fietstour is de leukste manier om Soweto te zien én je maakt ook nog eens kennis met de lokale bevolking. Luister naar de verhalen van de bewoners en bekijk de interessantste bezienswaardigheden van Soweto.

Soweto, Johannesburg

Soweto, Johannesburg

Credo Mutwa Cultural Village

Soweto is een bron van bijzondere ontmoetingen en bezienswaardigheden, want in elke straat ligt weer een nieuwe verrassing te wachten. Neem nou de Credo Mutwa Cultural Village, een culturele broedplaats waar je de kunstwerken van de lokale artiest Credo Mutwa kan bekijken. De stokoude artiest maakt fantasierijke sculpturen en werkt daarnaast als medicijnman. Zijn Cultural Village is een bijzondere bezienswaardigheid en een plek waar je blijft rondkijken.

Overnachten in Soweto

Een bezoek aan Soweto is niet iets wat alle toeristen zullen ondernemen, maar de laatste jaren wordt een bezoek aan deze township in steeds meer reisprogramma’s opgenomen. Je kunt ervoor kiezen om een dagtour te maken, maar het is ook mogelijk om in de township te blijven slapen. Dat klinkt gevaarlijker dan dat het is. Er zijn inmiddels een paar B&B’s waar je met open armen wordt ontvangen door de lokale bevolking en een bijzonder inkijkje krijgt in het dagelijks leven in de township. Heb je de tijd? Dan is het zeker een aanrader om te blijven overnachten in Soweto.

Soweto, Johannesburg

Soweto, Johannesburg

Reizen naar Soweto — Hoe kom je er?

Soweto ligt op ongeveer 25 kilometer rijden van het centrum van Johannesburg. Er zijn maar weinig toeristen die de township op eigen gelegenheid bezoeken, de meesten kiezen ervoor om via hun reisorganisatie een excursie te boeken.

Soweto ervaringen & beoordelingen

De Soweto ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Soweto ervaring.

Er zijn 0 Soweto ervaringen geplaatst.

-
Totaalscore

Bezienswaardigheden Zuid-Afrika

Dé Afrikaanse safari bestemming
Stad van de Tafelberg
Langs de schilderachtig mooie kust
Centrum van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw
Spectaculaire kloof
Imposante hoofdstad van Zuid-Afrika
Prachtige autoroute door Zuid-Afrika
Fraaie stad in Zuid-Afrika
Heftige stad in Zuid-Afrika
Iconische berg in Kaapstad
Schitterende trekpleister van Zuid-Afrika
Spectaculair berggebied
Indrukwekkend gevangeniseiland met een grimmige geschiedenis
Het startpunt van de Tuinroute
Roadtrippen door Zuid-Afrika
Alternatief voor het Kruger Park
Een cultureel stukje Zuid-Afrika
Olifanten spotten in Zuid-Afrika
Het Las Vegas van Zuid-Afrika
Gastronomische hoofdstad van Zuid-Afrika
Pinguïns spotten in Zuid-Afrika
Relaxt surfstadje bij Kaapstad
De strand hotspot van Kaapstad
Populaire halte langs de Tuinroute

Reizen naar Soweto

Groepsreis Zuid-Afrika Hoogtepunten - 15 dagen; Van Kaapstad naar Kruger

Groepsreis Zuid-Afrika Hoogtepunten - 15 dagen; Van Kaapstad naar Kruger

Groepsrondreis
15 dagen

Tijdens deze afwisselende hotelreis bezoek je de bekendste hoogtepunten van Zuid-Afrika. Met bruisen...

vanaf
€ 2.049

Reizen naar Zuid-Afrika

Wil je meer weten over reizen naar Zuid-Afrika? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Zuid-Afrika