Home
Blog
Bestemmingen
Dé Thailand Eilanden-guide: Stranden, bezienswaardigheden & tips

Dé Thailand Eilanden-guide: Stranden, bezienswaardigheden & tips

10 minuten leestijd
Dé Thailand Eilanden-guide: Stranden, bezienswaardigheden & tips

Met honderden tropische bountyeilanden is Thailand de ideale vakantiebesteming om lekker te eiland-hoppen! Maar waar moet je heen en wat moet je regelen? Lees het allemaal in deze Thailand eilanden-guide!

Thailand is een enorm populaire vakantiebestemming. Het is er warm, betaalbaar, de stranden zijn wit, het water is blauw en eten is superlekker. Genoeg redenen dus om snel een vakantie naar Thailand te boeken! Wilde je altijd al eens leren duiken? Ga dan snel naar Koh Tao. Benieuwd naar de legendarische Full Moon Party? Ga naar Koh Phangan! Ben je op zoek naar een eiland waar je bijna het hele strand voor jezelf hebt? Bezoek Koh Phayam. In deze Thailand eiland-guide zetten we de mooiste Koh’s (eilanden) van Thailand voor je op een rij, vertellen je wat de leukste activiteiten zijn, geven je een voorbeeldroute en hebben natuurlijk alle tips en tricks die je nodig hebt voor een onbezorgde vakantie. Het enige wat jij nog hoeft te doen is een ticket boeken!

Wat is de beste reistijd voor Thailand?

Thailand heeft een tropisch klimaat en het is er dus het hele jaar zo’n 30 graden. De beste reistijd is in het droge seizoen van december tot en met maart. Er valt dan weinig regen en er is veel zon, precies wat je wilt als je op het strand bent! Thailand is dus ideaal om te bezoeken tijdens de koude Nederlandse winter. De rest van het jaar kun je Thailand ook prima bezoeken maar je hebt dan wel kans op een dagelijkse tropische bui. Voordeel van het regenseizoen is dat accommodaties en tourtjes vaak goedkoper zijn. Daarnaast staat alles in bloei en zijn de watervallen extra groot! 

Wat zijn de mooiste eilanden en stranden?

Met honderden paradijselijke bounty eilandjes is de keuze reuze in Thailand en is het misschien lastig kiezen. Ga je voor het gemak van de toeristische eilanden of wil je de rust van een onontdekt eiland? Wil je feesten op een Full Moon Party of wil je chil snorkelen en relaxen? De Thaise eilanden hebben voor ieder wat wils. Wij zetten de mooiste eilanden en stranden voor je op een rij.

Koh Samui

Koh Samui ligt samen met Koh Tao en Koh Phangan in het oosten van Thailand. Doordat er veel boten tussen de eilanden gaan is een bezoekje aan deze drie eilanden makkelijk te combineren. Koh Samui is het derde grootste eiland van Thailand. Je vindt er prachtige stranden en een nog redelijk ongerept binnenland. Mede door de aanwezigheid van een vliegveld is Koh Samui wel één van de drukste eilanden. Wil je rust en goedkope accommodatie? Ga dan naar het strand Bo Phut. Voor het mooiste strand en de meeste gezelligheid moet je rond Chaweng Beach zijn.

koh samui
koh samui

Koh Tao

Koh Tao is het duikeiland van Thailand. Het water is superhelder, er zijn veel vissen, mooi koraal en heel veel duikscholen. Wil je graag je duikcertificaat behalen? Dan is Koh Tao het eiland om dat te doen! De prijzen van de duikcursussen liggen hier relatief laag, er is veel keuze en je kan er zelfs voor kiezen om het in het Nederlands te doen. Maar Koh Tao heeft ook voor de niet-duiker genoeg te bieden. Maak een wandeling naar het Mango viewpoint of drink een cocktail in een zitzak op het strand en geniet van een legendarische zonsondergang.

koh tao
koh tao

Koh Phangan

Koh Phangan staat vooral bekend om de wereldberoemde Full Moon Party. Op dit eiland is het elke dag feest! Haad Rin is het feeststrand van Koh Phangan dus zorg dat je daar zit als je komt om te feesten. Kom je echt speciaal voor de Full Moon Party? Zorg dan dat je je accommodatie ruim op tijd boekt. Het is trouwens ook leuk om Koh Phangan per scooter te verkennen. Lekker crossen over de kronkelweg op zoek naar rustige strandjes. Dit eiland is een echte backpackersfavoriet!

koh phangan
koh phangan

Koh Phi Phi

Koh Phi Phi ligt in het westen van Thailand, in de Andamanse Zee. Deze eilandengroep is bizar mooi! Turquoise zee, witte stranden, palmbomen en indrukwekkende rotsen. Het populairste strand is Lo Dalum Bay, een prachtig strand met veel leuke restaurantjes in de buurt. Maak ook zeker een tripje met een longtail boot naar de omliggende stranden. Je bezoekt dan onder meer Maya Bay, het beroemde strand van de film ‘The Beach’ en andere mooie onbewoonde eilandjes.

koh phi phi
koh phi phi

Koh Lanta

Koh Lanta ligt ook in de Andamanse Zee. En net als alle andere eilanden heeft ook Koh Lanta prachtige stranden! Het voordeel van dit eiland is dat het er rustiger is dan op de bovengenoemde eilanden. Minder feesten en meer chillen dus. Daarnaast kun je hier ook goed duiken en snorkelen. Breng zeker een bezoekje aan het naastgelegen eilandje Koh Rok. Een klein paradijsje waar je goed kan snorkelen!

koh lanta
koh lanta

Koh Lipe

Koh Lipe is het meest zuidelijke eiland van Thailand en ligt een beetje afgelegen. Je bent dus iets langer onderweg om hier te komen maar zo laat je wel het massatoerisme achter je. Geen auto’s en bussen maar natuurlijk wel prachtige stranden en een super relaxte sfeer. Overigens wordt Koh Lipe (net als vele andere eilanden) wel heel rap steeds populairder. Ga er dus snel heen voordat het er te toeristisch is.

koh lipe
koh lipe

Phuket

Phuket is het grootste maar zeker ook het drukste eiland van Thailand. Toeristen van over de hele wereld komen hier vakantie vieren en feesten. Patong is de grootste stad en hier vind je ook het drukste strand. Dit stadje is zo toeristisch dat het bijna niet meer als Thailand voelt. Maar Phuket is groot en er zijn dus nog veel meer stranden om uit te kiezen. Ga bijvoorbeeld naar Banana Beach of naar Freedom Beach. Prachtige stranden en weg van de drukte en de jetski’s!

phuket
phuket

Nog meer Thaise eilanden

Behalve deze zeven bekende eilanden heeft Thailand ook nog vele kleine minder bekende eilandjes. Deze eilandjes zijn nu allemaal nog redelijk onontdekt. Er is genoeg accommodatie om het gezellig te maken maar het is te klein voor het massatoerisme. Ideaal dus als je houdt van rust!

Bezoek bijvoorbeeld de Surin of de Similan Eilanden, een eilandengroep in het zuidwesten van Thailand. Je vindt er ondiepe baaien, ongerepte stranden en jungles met weelderig groen en zeldzame wilde dieren en je kan er goed duiken! Wat wil je nog meer?!

En heb je weleens gehoord van Koh Kut? Het is een stuk beter dan het klinkt! Dit eilandje is het meest oostelijk gelegen eiland van Thailand. Een prachtig paradijselijk bounty eiland waar je nog het echte Thaise leven ziet. Ideaal om lekker te chillen op het strand dus! En als je je gaat vervelen kun je ook hier snorkelen of een kayak huren.

Koh Phayam is nog een echte onontdekt bounty eiland in Thailand. Het klinkt als ‘Koh Phangan’ maar het is het compleet tegenovergestelde. Dit eiland is ideaal als je niet teveel wil doen. Boek een bamboehutje op het strand, net voor de ongerepte jungle begint, en drink ’s avonds een kokosnoot bij een reggeabarretje.

Koh Yao ligt op slechts 20 minuten varen van het super toeristische Phuket. Maar je bevindt je meteen in een compleet andere wereld. Van de volle stranden van Phuket naar de verlaten stranden van Koh Yao. Geniet van het heerlijke authentieke Thaise eten en de prachtige zonsondergang op dit eiland.

God, en dan hebben we nog niet eens Krabi of Koh Chang genoemd...

krabi
krabi

Top bezienswaardigheden en activiteiten in Thailand

Als je op vakantie alleen maar op het strand wil liggen met een boekje dan zul je je prima vermaken op de Thaise eilanden. Maar er is meer! Dit zijn de topactiviteiten in Thailand.

Full moon party

Wat ooit begon als een klein feestje tijdens volle maan op het strand is inmiddels uitgegroeid tot de beroemde Full Moon Party op Koh Phangan waar elke maand duizenden mensen op af komen. Dit is een gigantisch strandfeest op Haad Rin Beach. Alle strandtentjes draaien hun eigen muziek en je kan overal goedkope buckets (emmertjes met mixdrankjes) kopen. Overigens is er elke week (en eigenlijk wel elke avond) feest op dit strand!

full moon party
full moon party

Duiken

Als je van duiken houdt zit je goed in Thailand. Er zijn talloze mooie duikspots te vinden en duiken is er relatief goedkoop. En als je nog nooit gedoken hebt is Thailand een goede plek om te beginnen. Vooral het eilandje Koh Tao is compleet ingericht op duiken en dit is één van de goedkoopste plekken om je duikcerficaat te halen. Een cursus kost zo’n 280 euro en accommodatie in vaak inclusief!

Eilandhoppen

Veel eilandjes in Thailand bieden eilandtourtjes aan. Erg leuk want dan zie je wat meer van de omgeving en je komt vaak op vrijwel onbewoonde en prachtige eilandjes. De tourtjes zijn vaak inclusief snorkelen en soms ook lunch. Je bezoekt verschillende eilandjes waar je kan snorkelen of gewoon lekker kunt zonnen of wandelen.

island hopping
island hopping

Scooter huren

Als je wat meer dan alleen het strand wilt zien tijdens je bezoek aan de eilanden, huur dan eens een scooter! Het verkeer is soms een beetje chaotisch en de wegen zijn soms smal en steil, maar het is de moeite waard! Ga op zoek naar verborgen watervallen en zwaai onderweg naar de locals.

Thailand: praktische informatie

1. Budget en kosten

Thailand is ideaal voor de budget-backpacker maar ook voor de luxe reiziger. Je kan het zo duur maken als je zelf wilt. Een basic (gedeeld) kamertje heb je al voor een paar euro en op de markt koop je een Thaise maaltijd voor nog geen euro. Als backpacker kun je in Thailand prima van zo’n 25 euro per dag leven. Geef je wat meer uit, dan heb je een luxe kamer of een hutje op het strand en eet je bij simpele restaurantjes. Zodra je gaat duiken of veel tourtjes gaat doen wordt het wel wat duurder. Kijk en onderhandel!

2. Transport in Thailand

Transport is in Thailand goed geregeld en makkelijk ter plekke te boeken. Tussen de eilanden gaan boten waarvoor je de tickets meestal bij elk hotel of reisbureautje kan boeken. En op het vaste land rijden er veel bussen en treinen, die je bijvoorbeeld van Bangkok naar het zuiden brengen. Daarnaast zijn binnenlandse vluchten met bijvoorbeeld AirAsia ook redelijk goedkoop, vooral als je ze verder van tevoren boekt. En voor kleinere afstanden kun je in een (boot)taxi’s of tuktuk’s stappen of een zelf een scooter huren.

3. Waar en hoe overnachten

Er zijn enorm veel accommodatie-opties in Thailand. Hostels, guesthouses, strandhutjes, hotels, resorts etc. Genoeg opties voor elk budget dus! Een goedkope hotelkamer zonder airco en met koude douche heb je al voor minder dan vijf euro en is makkelijk ter plekke te regelen. Maar voor een beetje meer heb je wat luxe of zit je op een betere locatie. Eigenlijk kun je vrijwel overal in Thailand gemakkelijk ter plekke accomodatie regelen. De hotels staan je vaak al op te wachten bij de boot! Maar Thailand gaat mee met de tijd en tegenwoordig kun je alles ook van tevoren online boeken. Het is sowieso aan te raden om alvast een hotel te boeken voor de eerste nachten in Thailand. Wel zo relaxed na een lange vlucht!

thailand
thailand

thai food
thai food

4. Eten en drinken

Het eten in Thailand is een attractie op zich. Volgens velen is dit een van de lekkerste keukens ter wereld! Pad Thai, groene curry, loempia’s of gewoon een verse fruitsalade, je kan het allemaal op straat kopen. Streetfood is van goede kwalitiet in Thailand en het is lekker goedkoop. Maar er zijn ook vele restaurantjes te vinden waar je Thaise en Westerse maaltijden kan bestellen. Een groot biertje heb je in Thailand voor een euro maar wijn is (net als in veel Aziatische landen) duur. Dus act like a local en probeer de Thaise biertjes, zoals Chang of Singha!

5. Handig om te weten

Heb je na al deze Thailand-info nu wel zin om te vertrekken? Hier nog een aantal dingen die handig zijn om te weten.

- Voor Thailand wordt aangeraden om je te laten inënten tegen DTP, buiktyfus en hepatitis A. Check voor vertrek dus even of je dat nog moet regelen. Malariatabletten zijn niet nodig bij een bezoek aan Thailand.

- Bij aankomst in Thailand krijg je een visum voor 30 dagen. Weet je al dat je langer wil blijven? Vraag dan in Nederland alvast een toeristenvisum voor 60 dagen aan bij de Thaise ambassade.

- Vliegen naar Thailand duurt minimaal elf uur en langer met een overstap. In Thailand is het vijf of zes uur later dan in Nederland (afhankelijk van zomer-/wintertijd).

temple thailand
temple thailand

- Wil je tempels gaan bezoeken? Zorg dan dat je kleding bij je hebt die je schouders en knieën bedekken, want anders mag je niet naar binnen. Soms zijn er sjaals beschikbaar.

- Hou je van olifanten? Maak dan vooral níet een olifantenritje! Al die toeristische olifantenritjes hebben er voor gezorgd dat een toenemende hoeveelheid Aziatische olifanten sterft door uitputting en misschien zelf depressie. Niet doen dus! Hetzelfde geldt voor tijgertempels

Voorbeeldroute: Drie weken rondreizen en eilandhoppen in Thailand

Je reis in Thailand zal waarschijnlijk in Bangkok beginnen. Verblijf hier een dag of drie om de attracties van Bangkok te bekijken en om bij te komen van de jetlag. Pak dan de bus of trein naar de oostkust om aan je eilandtrip te beginnen. Stap op de boot naar Koh Tao als je wil gaan duiken of naar Koh Phangan als je op zoek bent naar een feestje. En vanaf Koh Phangan of Koh Tao pak je gemakkelijk de boot naar Koh Samui voor een beetje chilltime! Koh Samui heeft een vliegveld, vanaf daar vlieg je in een uurtje naar de Phuket, aan de westkust. Vanaf daar kun je een boot pakken naar bijvoorbeeld het paradijselijke Koh Phi Phi, het rustige Koh Yao of allemansvriend Koh Lanta. Ga hier lekker eilandhoppen en relaxen en geniet van de laatste vakantiedagen. Vanuit Phuket kun je terugvliegen naar Bangkok voor je vlucht terug naar Nederland.

thailand
thailand

Top reizen naar Thailand

Reisorganisaties met reizen naar Thailand

Meer blogs over Thailand

Beoordelingen van Thailand

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.8
Cultuur
8.8
Stranden
8.7
Steden
8.1
Eten & drinken
8.8
Activiteiten
8.8