Titicaca meer

Meer vol mysteries

Het Titicacameer op de grens tussen Bolivia en Peru is het hoogst bevaarbare meer ter wereld. Een plek die gehuld gaat in mysteries, want de eilanden in het meer waren het domein van oude beschavingen. Ga eilandhoppen aan Boliviaanse zijde en plak er desgewenst een tripje naar Peru aan vast om dit bijzondere natuurfenomeen van dichtbij te bekijken.

Titicaca meer

Elk eiland in het Titicacameer heeft zijn eigen verhalen en geeft een uniek inkijkje in de geschiedenis. Je vindt er de restanten van oude Incabeschavingen, inheemse indianenstammen en eilanden waar de tijd al zo’n 100 jaar heeft stilgestaan. Heb je de tijd, blijf dan overal een nachtje slapen om deze boeiende plek te doorgronden.

Copacabana

Bezoek je de Boliviaanse kant van het Titicacameer, dan zul je het stadje Copacabana als uitvalsbasis hebben. Dit plaatsje is gelegen aan de oevers van het Titicacameer en het startpunt van boottochtjes over het water en excursies naar de verschillende eilanden. Je vindt er enkele gezellige guesthouses en cafeetjes waar je een hoop reizigers tegenkomt. In het stadje zelf is niet bijster veel te zien en te doen, maar gezellig is het er wel en als je er toch bent kun je net zo goed even rondkijken. Maak in ieder geval een rondje door de kathedraal van Copacabana, het is een van de oudste kerken van het land en een belangrijk bedevaartsoord. In de directe omgeving van Copacabana kun je enkele Inca ruïnes bezoeken en vanaf de Cerro Calvario bergtop heb je geweldige uitzichten over de stad.

Bolivia, Titicacameer

Bolivia, Titicacameer

Isla del Sol

Het grootste eiland van het Titicacameer is Isla del Sol, gelegen op twee uur varen van Copacabana. Het eiland had een heilige status voor de oude Inca beschaving, want volgens lokale legendes heeft de god van het heelal, Viracocha, op deze plek de zon gecreëerd. Tegenwoordig is Isla del Sol vooral een populaire bestemming voor toeristen uit binnen- en buitenland. Je kan een dagtripje maken en de serene rust op dit vrijwel verlaten eiland opsnuiven, bezoekjes brengen aan het goudmuseum en oude ruïnes van vervlogen beschavingen bekijken. Tot de hoogtepunten worden Rock of the Puma, Inca Table en Temple of Pilcocaina gerekend.

Yumani

Het belangrijkste dorpje van Isla del Sol is Yumani, gelegen in het zuiden van het eiland. Terwijl het noorden ongerept en onontdekt is, vind je hier zowaar een beetje beschaving. Je kunt er de Iglesia de San Antonio bekijken en het is zelfs mogelijk om hier het eiland te blijven overnachten. Yumani telt enkele kleinschalige pensions en lodges waar je de nacht kan doorbrengen.

Bolivia, Titicacameer, Yumani

Bolivia, Titicacameer

Isla de la Luna

Ook het kleine Isla de la Luna was van grote mythologische betekenis voor de oude Inca’s. Het eiland is te bereiken vanuit Copacabana of met de boot vanuit Yumani, en vanaf de haven aan de oostkant van Isla de la Luna kun je in korte tijd het eiland rondlopen. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden horen de Templo de las Vírgenes en het kleine dorpje aan de westkust. Hier vind je enkele pensions waar je de nacht kan doorbrengen, een paar restaurants en winkeltjes waar je lokale souvenirs kan kopen. Bij de ruïnes van de Templo de las Vírgenes werden vroege jonge maagden geofferd aan de zon en de maan, een bijzondere plek om te bezoeken.

Uitstapje naar Peru

Isla de la Luna en Isla del Sol zijn gelegen op Boliviaans grondgebied, maar er zijn ook nog een aantal eilanden die over de grens met Peru liggen. Past het in je reisschema, maak dan zeker een uitstapje naar het nabijgelegen stadje Puno en bezoek vanuit daar de anderen eilanden in het Titicacameer.

Bolivia, Titicacameer

Bolivia, Titicacameer

Uros Eilanden

Verreweg de bekendste eilanden op Peruaans grondgebied zijn de Uros Eilanden. Deze kunstmatige eilandengroep bestaat uit 44 drijvende eilandjes, gemaakt van riet. Bewoners zijn de Uros indianen, die al honderden jaren op deze manier leven. Als toerist kun je er een nachtje blijven slapen en ben je getuige van tradities en rituelen van de bewoners.

Isla Taquile & Isla Amantani

In het noordwesten van het Titicacameer ligt Isla Taquile, een heuvelachtig eiland met hoge pieken vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over de omgeving. Het eiland wordt bewoond door de Taquileños, een hechte bevolkingsgroep met sterke familiebanden en eeuwenoude tradities. Ook hier kun je een nachtje doorbrengen op het eiland en het bijzondere leven van de lokale bewoners van dichtbij bekijken. Ten noorden van Isla Taquile vind je het vergelijkbare Isla Amantani, waar je even 100 jaar terug in de tijd reist. Je kunt er overnachten bij een gastgezin, maar verwacht niet teveel luxe: er is geen elektriciteit of warm water, en al helemaal geen voorzieningen voor toeristen.

Bolivia, Titicacameer, Taquile

Bolivia, Titicacameer

Reizen naar het Titicacameer — Hoe kom je er?

Uitvalsbasis voor een bezoek aan de Boliviaanse kant van het Titicacameer is het stadje Copacabana, dat vrij makkelijk is te bereiken vanuit La Paz. Bussen vertrekken regelmatig en doen er ongeveer 3,5 uur over. In Copacabana vind je vervolgens volop tourbureau’s waar je een excursie naar de eilanden kan boeken. Wil je de Peruaanse kant van het Titicacameer bezoeken, dan kun je vanuit Copacabana de bus nemen naar Puno, deze doet er ongeveer een uur over.

Titicaca meer ervaringen & beoordelingen

De Titicaca meer ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Titicaca meer ervaring.

Er zijn 0 Titicaca meer ervaringen geplaatst.

-
Totaalscore

Bezienswaardigheden Bolivia

Reis naar de zoutvlaktes van Bolivia
Het witte stadje van Bolivia
Kleurrijke hoofdstad van Bolivia
Indrukwekkend mijnwerkersstadje
Toegangspoort tot de Amazone en de pampa’s
Een Boliviaanse metropool
Uitvalsbasis voor het Titicacameer

Reizen naar Titicaca meer

25-daagse groepsrondreis Hoogtepunten van Zuid-Amerika

25-daagse groepsrondreis Hoogtepunten van Zuid-Amerika

Groepsrondreis
25 dagen

Gun jezelf deze spectaculaire rondreis en ontdek in 25 dagen tijd letterlijk alle hoogtepunten van Z...

vanaf
€ 4.749

Reizen naar Bolivia

Wil je meer weten over reizen naar Bolivia? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Bolivia