Santorini

Het mooiste plaatje van heel Griekenland

Santorini heeft alles wat je in een Grieks eiland zoekt: mooie stranden, knusse dorpjes, erfgoed en prachtige kloosters. Je vindt er het allermooiste uitzicht van heel Griekenland en in de smalle straatjes is altijd wel een mooi plekje te vinden voor een diner aan de waterkant. Alleen maar goede redenen voor een tripje naar Santorini.

Santorini

Santorini is een maanvormig eiland dat is gelegen op de rand van een vroegere vulkaankrater. Hier wordt een spectaculair vulkaanlandschap afgewisseld met pittoreske badplaatsjes die prachtig zijn gelegen tegen steile rotsklippen en fotogenieke kloosters in alle kleuren van de regenboog.

Oia

Je hebt vast wel eens een plaatje van Santorini voorbij zien komen. Foto’s met spierwitte vierkante huisjes die trapsgewijs tegen de berg op zijn gebouwd en met een strakblauwe zee op de achtergrond. Dit iconische uitzicht is te vinden in het charmante stadje Oia, een van de mooiste plekjes van heel Griekenland. Je kunt er super mooi wandelen door de smalle steegjes en eten met uitzicht op het glinsterende water, maar plan je bezoek bovenal tijdens zonsondergang, als de lucht roze kleurt en het uitzicht op z’n mooist is.

Griekenland, Santorini, oia

Griekenland, Santorini, Fira

Fira

De hoofdstad van Santorini is Fira, te vinden aan de westkant van het eiland en bijna net zo mooi gelegen als het noorderlijke Oia. Ook hier kun je uren dwalen langs bijzondere kerken, kleine bakkerijtjes en smalle winkelstraatjes met boetieks en souvenirwinkeltjes. Een aanrader is een bezoekje aan het Museum of Prehistoric Thira, waar je meer te weten komt over de geschiedenis van Aktrotiri. Er loopt een mooi pad van Fira naar Oia, waar je prachtig kan wandelen over de vroegere kraterrand. Een stevige wandeling van zeker drie uur, maar de uitzichten onderweg zijn onbetaalbaar.

Akrotiri

Akrotiri is een van de best bewaarde archeologische vindplaatsen van heel Griekenland. In 1967 ontdekten archeologen hier de resten van een oude stad die lagen bedolven onder een dikke laag vulkanisch as. Ze haalden delen van een bijna perfecte stad naar boven, waaronder huizen met meerdere etages en muurschilderingen. Akrotiri wordt ook wel het Pompeii van Santorini genoemd en is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van het eiland.

Griekenland, Santorini, Akrotiri

Griekenland, Santorini, Thera

Ruïnes van Oud-Thera

Oud-Thera is een antieke stad in het westen van het eiland. Gelegen tussen de stranden van Perissa en Kamari vind je de ruïnes van openbare gebouwen, woningen, pleinen en straten. In tegenstelling tot Akrotiri is Oud-Thera in de loop der tijd verlaten en in verval geraakt, totdat archeologen de plek herontdekten.

Stranden van Santorini

Net als elke Griekse bestemming heeft ook Santorini een prachtige kustlijn met afwisselende stranden. Je vindt er zowel stranden met zacht zand als kiezelstranden en vulkanische stranden. Perissa en Kamari beach hebben bijvoorbeeld zwart zand, terwijl je op Red Beach ligt te zonnen op rood zand. Een van de leukste plekken voor een dagje aan het strand is Agios Georgios Beach, gelegen in het zuidelijkste puntje van het eiland. Er zijn wat knusse tavernes en strandbarretjes, maar het is hier vooral minder druk dan elders en je kunt op je gemak genieten van het mooie weer en de fijne zee.

Griekenland, Santorini, strand

Griekenland, Santorini, strand

Griekenland, Santorini

Palia Kameni en Nea Kameni

Voor de kust van Santorini liggen enkele kleine eilandjes, waarvan Palia Kameni en Nea Kameni de bekendste zijn. Tijdens een dagtrip kun je beide eilandjes bezoeken en hun hoogtepunten bekijken. Nea Kameni werd gevormd door lavastromen en omvat een ruig maanlandschap. Maak er een wandeling over het oude gesteente en neem daarna een verfrissende duik bij het buureiland. Palia Kameni staat namelijk bekend om haar warmwaterbronnen en hier kun je zwemmen in het verrassend warme zeewater. Het water is maar liefst 33 graden Celsius en bevat veel sulfur, iets dat een gunstige uitwerking heeft op je huid. Overal op Santorini worden excursies aangeboden waarbij je een tour langs deze twee plekken met elkaar combineert.

Wijn proeven op Santorini

Hoewel ouzo bekend staat als het nationale drankje van Griekenland kun je op Santorini vooral heel lekkere wijn drinken. In het zuiden van het eiland vind je glooiende wijngaarden en kelders waar grote vaten met de lekkerste witte wijnen staan opgeslagen. Breng een bezoek aan een van de vele wijnhuizen voor een gratis kijkje in hun keuken en vergeet uiteraard ook niet een glaasje te proeven.

Griekenland, Santorini, wijn

Griekenland, Santorini, wijn

Reizen naar Santorini — Hoe kom je er?

Ten noorden van Kamari ligt het vliegveld van Santorini, dat verbindingen heeft met heel Europa. Vanuit Nederland kun je rechtstreeks heen en weer vliegen met Transavia en de prijs voor een retourtje ligt nabij € 250.

Op Santorini zelf kun je gebruik maken van het openbaar vervoer of een huurauto regelen, maar leuker is het om een fiets of scooter te huren. Het eiland is niet heel groot en je kan sommige delen zelfs te voet afleggen. In hotels vind je kaarten met mooie wandelroutes, maar vooral de weg tussen Fira en Oia is erg de moeite waard.

Santorini ervaringen & beoordelingen

De Santorini ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Santorini ervaring.

Er zijn 0 Santorini ervaringen geplaatst.

-
Totaalscore

Bezienswaardigheden Griekenland

Zoveel meer dan een feestbestemming
Natuur, cultuur en strand
Boeiende hoofdstad van Griekenland
Kos
Heerlijke vakantiebestemming in de Dodekanesos
Het paradijs van Griekenland
Griekse parel in de Ionische Zee
Het onontdekte Griekenland
Het meest relaxte eiland van Griekenland?
Parel in de Ionische Zee
Misschien wel het mooiste eiland van Griekenland
Vakantie op het Griekse vasteland
Beeldschoon en ongerept

Reizen naar Santorini

Rondreis Griekse eilanden: Cycladen & Kreta, 14 dagen

Rondreis Griekse eilanden: Cycladen & Kreta, 14 dagen

Groepsrondreis
14 dagen

Je krijgt een goede indruk van de oude Griekse beschavingen en geniet van het klimaat, de Middelland...

vanaf
€ 1.695

Reizen naar Griekenland

Wil je meer weten over reizen naar Griekenland? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Griekenland