Bogor

Oase van rust ten zuiden van Jakarta

Op slechts een uurtje reizen ten zuiden van het hectische Jakarta ligt Bogor, een van de meest bezochte plekken op Java. Veel mensen maken een tussenstop in Bogor op weg naar Yogyakarta, en dat heeft alles te maken met de schitterende botanische tuinen die je hier kunt bezoeken.

Bogor

Ondanks de snelle verstedelijking voelt Bogor als een oase van rust in tegenstelling tot miljoenenstad Jakarta. Het is er rustiger, maar ook een stukje koeler. Je kunt er makkelijk een dag zoet zijn en je tijd doorbrengen in de mooie botanische tuinen, het zoölogisch museum of in de omliggende rijstvelden.

Botanische tuinen van Bogor

Het hoogtepunt van Bogor en de belangrijkste publiekstrekker is de botanische tuin. In deze groen long van de stad vind je 87 hectare aan tuinen en parken. Het complex werd opgericht door de Gouverneur-generaal van Nederlands-Indië en geopend in 1817. Er groeien veel exotische bloemen, bomen en planten, in totaal zo’n 1500 soorten. Zo groeit er onder andere tabak, thee en cassave, maar er is ook een sectie met catussen, palmbomen en orchideeën. Een van de beroemdste planten is de zeldzame reuzenaronskelk, die eens in de paar jaar bloeit en ruikt naar rottend vlees. Op het terrein vind je daarnaast nog enkele bezienswaardigheden, zoals een memorial en een begraafplaats.

Bogor, Java, Indonesië

Bogor, Java, Indonesië

Orchid House

Een van de mooiste plekjes in de botanische tuinen van Bogor is de orchideeëntuin. De Rumah Anggrek is te vinden in de noordoostelijke hoek van de tuinen en omvat een complex van twee grote kassen. Hier kun je orchideeën in allerlei vormen en maten bewonderen, in kleuren die je nog nooit eerder hebt gezien. Een ontzettend mooi gezicht, want er staat eigenlijk altijd wel iets in bloei.

Istana Bogor

Ook in Bogor kun je niet om het Nederlandse verleden in Indonesië heen. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad is Istana Bogor. Ten tijde van de Nederlandse overheersing was het de residentie van de Nederlandse gouverneur generaals, tegenwoordig is het in gebruik als zomerpaleis van de huidige Indonesische president. Het is mogelijk om binnen een kijkje te nemen, maar dat kan alleen in groepsverband. Je moet daarvoor van tevoren een schriftelijk verzoek indienen via het toeristenbureau van Bogor.

Bogor, Java, Indonesië

Bogor, Java, Indonesië

Markten van Bogor

Als je het leuk vindt om over een echte Indonesische markt te struinen, dan is het een aanrader om in Bogor naar de markt te gaan. Deze vind je overal in de stad en je kunt er snuffelen tussen een breed aanbod van spullen. Van verse groenten en fruit tot kleding en speelgoed, je kijkt hier gegarandeerd je ogen uit. Hier komen maar weinig toeristen en zie je hoe de locals hun boodschappen doen. Vlak bij de ingang van de Botanische Tuin zit een leuke markt, maar je kunt natuurlijk ook een night market bezoeken. De night market langs de Jalan Dewi Sartika is een van de grootsten.

Museum Zoologi

Mocht je de tijd hebben, dan kun je in Bogor ook het zoölogisch museum bezoeken. Dit museum heeft zich gespecialiseerd in ’s werelds vreemdste diersoorten en je kunt er een interessante tentoonstelling van rariteiten bekijken. Maar liefst 300.000 diersoorten worden hier tentoongesteld en tot de collectie behoren onder andere een skelet van een blauwe vinvis, reusachtige opgezette keversoorten en een komodovaraan.

Bogor, Java, Indonesië

Bogor, Java, Indonesië

Rijstvelden en theeplantages

Ook in de omgeving van Bogor valt genoeg te doen. Bogor wordt omringd door een schitterend landschap van rijstvelden en theeplantages. Ben je écht op zoek naar rust en het authentieke Indonesië? Laat dan de stad achter je en maak een wandeling of excursie naar de rijstvelden en theevelden. Een van de bekendste theeplantages vind je bij de Puncak Pass op weg naar Bandung.

Gunung Halimun National Park

Veel reizigers maken vanuit Bogor een dagtrip naar het Gunung Halimun National Park. De beroemdste attractie in dit park zijn de watervallen van Cikidang, maar je kunt ook de theeplantages van de Nirmala Tea Estate bezoeken. Actieve vakantiegangers komen hier overigens ook aan hun trekken: in de zuidoostelijke punt van het park kun je namelijk raften.

Bogor, Java, Indonesië

Bogor, Java, Indonesië

Reizen naar Bogor — Hoe kom je er?

Bogor ligt ten zuiden van de Indonesische hoofdstad Jakarta, en is eenvoudig te bereiken met zowel het openbaar als eigen vervoer. Bussen vertrekken elk kwartier en de rit duurt dan ongeveer 45 minuten. Er gaan ook elk uur treinen en je bent dan een uur onderweg. Het is daarnaast ook mogelijk om direct vanaf het internationale vliegveld in Jakarta naar Bogor te reizen. Deze bussen doen er ongeveer 2 à 3 uur over.

Eenmaal aangekomen in Bogor kun je de stad vrij eenvoudig te voet verkennen, maar houd er rekening mee dat het erg hectisch kan zijn op straat. Sommige reizigers kiezen er daarom voor om zich per minibus van A naar B te laten vervoeren.


Bogor op de kaart

Bezienswaardigheden Indonesië

Bali

Java

Borneo

Kleine Soenda-eilanden

Borobudur

Sumatra

Ubud

Bromo vulkaan

Prambanan

Gili Eilanden

Lombok

Jakarta

Sanur

Ubud Monkey Forest

Komodo

Yogyakarta

Flores

Seminyak

Sulawesi

Bandung

De stranden van Bali

Togean Islands

Raja Ampat

Sidemen

West-Papoea

Lake Toba

Rinjani

Tanjung Puting National Park

Harau Valley

Menjangan Island

Kelimutu National Park

Kuta

Pulau Weh

Canggu

Bukit Lawang

Medan

Senggigi

Bogor

Uluwatu

Sumba

Solo

Reizen naar Indonesië

Wil je meer weten over reizen naar Indonesië? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Indonesië

Bogor ervaringen & beoordelingen

De Bogor ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Bogor ervaring.

Er zijn nog geen Bogor ervaringen geplaatst.


Plaats beoordeling
-
Totaalscore
0 beoordelingen