Mataram

De grootste stad van Lombok

Mataram is de grootste stad van Lombok, maar wordt in de reisgidsen nauwelijks omschreven. Het is een stad met relatief weinig voorzieningen voor toeristen, al zijn er een paar bezienswaardigheden die toch het vermelden waard zijn. 

Mataram

Toegegeven, Mataram is zeker niet de meest inspirerende bestemming op het Indonesische Lombok. Deze grootste stad van het eiland heeft slechts een handjevol interessante plekken en wordt daarom door veel toeristen overgeslagen.

Islamitisch centrum

Verreweg de meest in het oog springende bezienswaardigheid van Mataram (en misschien wel het opvallendste gebouw in heel Lombok) is het indrukwekkende Islamitisch Centrum. Het bouwwerk is enorm groot en al van ver te zien. Opvallend zijn de enorme groen-gouden koepel en de vijf minaretten, die tijdens het gebed een behoorlijke hoeveel geluid kunnen produceren. Hoewel het hier om een islamitisch bouwwerk gaat, mag je ook als niet-gelovige binnen een kijkje nemen. Je kunt onder andere het observatieplatform in de hoogste minaret bezoeken. Deze zit op een hoogte van 99 meter en geeft je een geweldig uitzicht over het eiland.

Museum Negeri Provinsi

Lombok is het eiland van zon, zee en strand, maar mocht je zin hebben om tijdens je vakantie een museum te bezoeken, dan moet je bij het Museum Negeri Provinsi zijn. In het museum is een tentoonstelling over de geschiedenis, cultuur en geologie van het eiland. Zo kun je onder andere een maquette van de Rinjani bekijken, maar ook houtsnijwerk, muziekinstrumenten, textiel en traditionele kunst.

Pura Meru tempel

Ook de grootste tempel van het eiland is te vinden in de stad Mataram. De Pura Meru tempel dateert uit 1720 en is gewijd aan hindoegoden Brahma, Vishnu en Shiva. Leuk om even langs te rijden, maar verwacht er niet teveel van. Want ondanks zijn grootsheid valt er op het terrein niet heel veel te zien; de meeste reizigers zijn in vijf minuten uitgekeken. De opvallendste elementen van de tempel zijn de drie pagodes, die drie grote Indonesische vulkanen zouden moeten voorstellen: Rinjani op Lombok, Agung op Bali en Bromo op Java. Tegenover de tempel kun je ook een bezoek brengen aan Taman Mayura, het voormalige waterpaleis van Lombok.

Taman Narmada

Deze attractie ligt een stukje buiten Mataram, maar is de omweg zeker waard. Taman Narmada is gelegen op de plek van het vroegere zomerverblijf van de Hindoestaanse koning. Het buitenverblijf komt uit de 18de eeuw en is voor Indonesische begrippen redelijk goed onderhouden. Je kunt hier een rondleiding krijgen door de weelderig groene tuin en een duik nemen in het heldere water van het zwembad. Volgens lokaal bijgeloof vind je hier ook de bron voor de eeuwige jeugd, maar het is niet goedkoop om daar een slokje van te nemen. Taman Narmada is niet heel bekend onder buitenlandse toeristen, maar wordt vooral bezocht door de locals.

Mataram Mall

Ben je van plan om tijdens je verblijf op Lombok de imposante Rinjani vulkaan te beklimmen? Dan is het zeker een slim idee om een bezoekje te brengen aan de Mataram Mall. Je vindt hier vooral veel lokale kledingzaken, maar er is ook een buitensportwinkel waar je inkopen kan doen voor je beklimming. Hier verkopen ze wandelschoenen, dikke fleecetruien en wandelstokken, praktische zaken die je zeker nodig gaat hebben als je de top wilt halen. Het is de meest uitgebreide outdoorwinkel van het hele eiland, dus zeker een taxiritje waard.

Seasot Forest

Wil je even ontsnappen aan de hectiek in Mataram? Dan is het leuk om naar Seasot Forest te gaan, een natuurpark met veel water, tropische planten en rijstvelden. Een plekje waar het geluid van de vele scootertjes verstomt en je heel even paradijselijke rust kan ervaren. Je kunt een duik nemen in het heldere blauwe water en zwemmen onder watervallen, zonder dat je eerst een stuk moet hiken. Zorg wel dat je je bezoek op een doordeweekse dag plant, want in het weekend kan het erg druk zijn.

Senggigi

Mataram ligt ten zuiden van Senggigi, een badplaats met een mooi strand en tal van fijne hotels. Mocht je nog twijfelen tussen een verblijf in Mataram of Senggigi, kies dan zeker voor laatstgenoemde. Vanuit Senggigi kun je namelijk ook eenvoudig uitstapjes maken naar bovengenoemde bezienswaardigheden, maar vind je veel meer voorzieningen voor toeristen. In het centrum kun je voor een paar euro per dag een scooter huren en eenvoudig op en neer reizen tussen beide plaatsen.

Reizen naar Mataram — Hoe kom je er?

Mataram ligt aan de westkust van het eiland Lombok, op ongeveer een half uurtje rijden van de internationale luchthaven. Om er te komen is het een aanrader om de taxi te pakken. Het openbaar vervoer op Lombok laat namelijk te wensen over en taxi’s zijn goedkoop, dus reden genoeg om voor deze comfortabele manier van vervoer te kiezen.

Mataram ervaringen & beoordelingen

De Mataram ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Mataram ervaring.

Er zijn 0 Mataram ervaringen geplaatst.

-
Totaalscore

Bezienswaardigheden Indonesië

Geliefde parel van Indonesië
Megasteden, natuurlijke schoonheid en échte tradities
Indonesië op zijn best
Prachtige eilanden vol avontuur
Magisch mooie Boeddhistische tempel
Adembenemende natuurpracht
Het culturele hart van Bali
Betoverende vulkaan op het eiland Java
Ongekend mooi tempelcomplex
Drie hemels paradijselijke eilandjes
Groen en paradijselijk Indonesië
Levendige hoofdstad van Indonesië
Relaxte kustplaats op Bali
Aapjes kijken op Bali
De Komodo "draken" van Indonesië
Culturele hoofdstad van Java
Prachtige zandstranden, wilde natuur en traditionele bergdorpjes
Winkelparadijs en een relaxt nachtleven
Indonesië buiten de gebaande paden
Het Parijs van Java
De mooiste plekjes voor zon, zee en strand
Paradijselijke bounty-eilanden
Duikparadijs van Indonesië
Het best bewaarde geheim van Bali
Onverdorven stranden en ongerepte natuur
Het leukste en grootste meer van Zuidoost Azië
Indrukwekkende vulkaan op Lombok
Oog in oog met orang oetans
Kennismaken met het echte Sumatra
De beste snorkelspot van Bali
De vulkaan met de drie gekleurde kraters
Bruisende badplaats op Bali
Duik-Mekka voor de kust van Sumatra
Relaxte hotspot op Bali
Orang oetans spotten op Sumatra
Toegangspoort tot Sumatra
Gemoedelijk kustplaatsje aan de westkust van Lombok
Oase van rust ten zuiden van Jakarta
Parel in het zuiden van Bali
Ongerept eilandparadijs in Indonesië
Het alternatief voor Yogyakarta
Het mooiste strand van Java
Hotspot op Sumatra

Reizen naar Indonesië

Wil je meer weten over reizen naar Indonesië? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Indonesië