Kamakura

Tempelstadje ten zuiden van Tokyo

Kamakura is een klein tempelstadje ten zuiden van Tokyo. Het ligt pal aan de kust en is daarom een geliefde bestemming om even te ontsnappen aan alle hectiek van de grote stad.

Kamakura

Tempels, wandelpaden en frisse zeelucht: dat is Kamakura in een notendop. Je kunt er dagen dwalen door mysterieuze tempelcomplexen en fraai aangeharkte zentuinen, maar ook lange wandelingen maken door dichte cederbossen. Het moge duidelijk zijn: dit sfeervolle tempelstadje is een aaneenschakeling van mooie tempels en serene plekjes. 

Grote Boeddha van Kamakura

De bekendste bezienswaardigheid van Kamakura is de Grote Boeddha, oftewel de Daibutsu, die te zien is in de Kotoku-in tempel. Dit 11,4 meter hoge beeld is het symbool van de stad en mag je daarom niet overslaan tijdens een bezoek aan Kamakura. Het beeld is gemaakt van brons en een van de grootste boeddhabeelden in Japan. Leuk weetje: het beeld is hol van binnen en nieuwsgierige bezoekers kunnen een kijkje nemen in het beeld. Via een smalle trap kun je omhoog klimmen naar het uitkijkplatform dat zich ter hoogte van de schouders bevindt.
 
Kamakura, Japan
 
Kamakura, Japan

Engakuji tempel

Een van de mooiste tempelcomplexen van Kamakura is Engakuji, dat helemaal in het noorden van de stad ligt. De gebouwen worden omgeven door hoge cederbomen en daardoor lijkt het complex ultieme rust uit te stralen. Tijdens een bezoek aan deze tempel zul je eerst de indrukwekkende houten toegangspoort passeren, waarna je verschillende hallen en gebouwen tegenkomt. In een daarvan ligt een tand van Boeddha opgeslagen, maar helaas is de schitterend versierde hal alleen van een afstandje te bewonderen. Vanwege de ligging in het cederbos is Engakuji een populaire plek om de in herfstkleuren getooide bomen te bewonderen.

Tokeiji tempel

Van mei tot september staat de tuin rondom de Tokeiji tempel in bloei en daarom mag je deze plek niet overslaan tijdens een dagtrip naar Kamakura. De tuin staat bomvol met bloemen, die elk op een ander moment in het jaar bloeien. De Tokeiji tempel staat daarnaast bekend als de ‘scheidingstempel’, de tempel diende namelijk als opvanghuis voor mishandelde vrouwen. Door drie jaar in de tempel te verblijven, werd de scheiding officieel.
 
Kamakura, Japan
 
Kamakura, Japan

Hasedera tempel

Op steenworp afstand van de grote boeddha ligt de Hasedera tempel, een van de grootste en mooiste tempelcomplexen van Kamakura. Het complex omvat een schitterend aangelegde tuin met verschillende hallen en kleinere altaren. In een van de gebouwen staat bijvoorbeeld een groot houten beeld van Kannon, de godin van de troost. Met een hoogte van 9,18 meter is het een van de grootste houten beelden in Japan. In deze tempel kun je bovendien een museum bezoeken of aanschuiven in het boeddhistische restaurant. Daarnaast zijn er verschillende uitkijkplatformen vanwaar je een mooi uitzicht hebt over Kamakura en de oceaan.

Tsurugaoka Hachimangu schrijn

De belangrijkste schrijn van Kamakura is de Tsurugaoka Hachimangu, een fotogeniek bouwwerk dat wordt omringd door verschillende toriipoorten, ginkgo bomen, vijvers en felrode paviljoens. Het complex strekt zich uit over een grillig terrein met veel hoogteverschillen en het letterlijke hoogtepunt staat helemaal bovenaan: aan het eind van een lange trap staat het hoofdgebouw te pronken.
 
Kamakura, Japan
 
Kamakura, Japan

Hiken in Kamakura

Aan de ene kant van Kamakura liggen stranden en de oceaan, aan de andere kant vind je heuvels en dichte bossen. Kamakura is daarom een geliefde bestemming voor natuurliefhebbers, want in het omliggende landschap zijn tal van bijzondere wandelroutes uitgestippeld. Hier kun je echt even opladen en genieten van de rust en frisse lucht. De wandelroutes zijn makkelijk te combineren met een bezoek aan de verschillende tempels, want je bent vaak niet langer dan 1,5 uur onderweg van A naar B. Volg bijvoorbeeld de Daibutsu Hiking Course, een populair wandelpad dat van de Grote Boeddha naar de Tokeiji tempel loopt.

Maak een ritje met de antieke trein

De meeste tempels in Kamakura liggen op loopafstand van elkaar, maar het is een aanrader om toch één keer gebruik te maken van het lokale boemeltje. De Enoden Line begint vanaf Kamakura Station aan een ritje langs de kust en in de antieke wagon reis je even terug in de tijd. Je kunt bijvoorbeeld uitstappen bij station Hase, waar je de Daibutsu en de Hasedera tempel kan bezoeken.
 
Kamakura, Japan
 
Kamakura, Japan

Reizen naar Kamakura — Hoe kom je er?

Tempelstadje Kamakura ligt op minder dan een uur reizen van hartje Tokyo en leent zich daarom uitstekend voor een dagtripje. Om er te komen moet je de JR Yokosuka Line nemen, die vanaf de stations Tokyo Station en Shimbashi rechtstreeks naar Kamakura gaat. Vanuit Shinjuku kun je gebruik maken van de JR Shonan Shinjuku Line.
 
Eenmaal aangekomen in Kamakura liggen de meeste tempels op loopafstand van het station, maar als je ze allemaal wilt bezoeken ben je toch veel aan het lopen. Je kunt een speciale pas kopen waarmee je onbeperkt gebruik kan maken van het openbaar vervoer in Kamakura. Dat is handig als je in één dag zoveel mogelijk wilt zien. Deze pas is te koop bij de automaten op het station van Kamakura.


Kamakura op de kaart

Bezienswaardigheden Japan

Tokyo

Kyoto

Mount Fuji

Osaka

Hiroshima

Nara

Kamakura

Okinawa

Nagasaki

Yokohama

Reizen naar Japan

Wil je meer weten over reizen naar Japan? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Japan

Kamakura ervaringen & beoordelingen

De Kamakura ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Kamakura ervaring.

Er zijn nog geen Kamakura ervaringen geplaatst.


Plaats beoordeling
-
Totaalscore
0 beoordelingen