Atlasgebergte

Prachtige bergketen

Het Atlasgebergte is een grote keten van ruige bergen in het noordwesten van Afrika. In Marokko loopt het Atlasgebergte van west naar oost. Maak je een rondreis Marokko? Het Atlasgebergte mag je niet missen!

Atlasgebergte

Natuurliefhebbers kunnen zich zeker goed vermaken in het Atlasgebergte. Dit gebergte staat op de tweede plaats van hoogste gebergten ter wereld en behoort ook zeker tot de meest natuurrijke en wonderlijke gebergten. Je kan er wandelen, fietsen, klimmen en wintersporten. Het is een ideale omgeving voor iedereen die houdt van activiteiten in een prachtige omgeving. Het Atlasgebergte bestaat in totaal uit drie delen, namelijk Anti-Atlas, Midden-Atlas en Hoge-Atlas. Het Atlasgebergte wordt ook wel Adrar en Dren genoemd. Vrij vertaald betekent dit ‘het gebergte der gebergten’.

Anti-Atlas

Direct aan de Atlantische Oceaan, in het westen van Marokko, ligt het begin van de Anti-Atlas. Het gebied strekt zich uit over zo’n vijfhonderd kilometer, waar het overgenomen wordt door de Hoge-Atlas. Een bijzondere stad die in de Anti-Atlas te bezoeken is, is Ouarzazate. Hier kun je een dagje vertoeven wanneer je in de Anti-Atlas verblijft. Je kunt er gezellig een terrasje pakken, winkelen of de stad bewonderen. Aan de zuidelijke zijde van de Anti-Atlas ligt de uitgestrekte Sahara, waar nog altijd Berbers leven. De dorpjes waarin zij wonen zijn bijzonder kleinschalig. Over het algemeen bestaat een dorp uit slechts enkele huisjes die tussen de palmbomen verscholen staan. De Anti-Atlas heeft heldere bassins op de meest vreemde plekken. Dit heeft te maken met het feit dat er stromend water te vinden is op de afgelegen delen van het gebergte. In de natuur, waar overigens bijzonder veel grote zwerfkeien te vinden zijn, kun je de meest indrukwekkende contrasten vinden.

Anti-atlas, Atlasgebergte

Ouarzazate, Atlasgebergte

Midden-Atlas

Ook in het Midden-Atlas zijn enkele indrukwekkende plaatsen te vinden. Deze plaatsen kunnen als toeristisch gezien worden in het gebergte. Zo kun je hier onder meer de plaatsen Azrou, Missour, Ifrane en Boulemane bezoeken. Het Midden-Atlas heeft toppen met een hoogte van ruim drie kilometer. Dat maakt dit deel van het Atlasgebergte, te vinden in het oosten van het land, ook zo bijzonder. Er is in dit deel van het gebergte vooral veel kalksteen en zandsteen te vinden, waardoor er mooie kleurpatronen ontstaan die de natuurrijke en vruchtbare omgeving een bijzondere uitstraling geven. Overigens is het aan te raden om goed om je heen te kijken wanneer je een natuurwandeling door het Midden-Atlas gaat maken. In dit gebied leeft namelijk de staartloze Magotaap. Dit is de enige apensoort die in het land in het wild te vinden is.

Hoge-Atlas

Als je de hoge toppen van het Midden-Atlas al indrukwekkend vond, dan zul je in de Hoge-Atlas verder in verbazing vallen. Hier zijn de toppen, zoals verwacht in de Hoge-Atlas, nog hoger. De hoogste toppen bereiken een hoogte van een ruime vier kilometer. Het gebied biedt ruimte aan de hoogste berg van heel Noord-Afrika, de Toubkal, met een hoogte van 4165 meter. Wanneer je naar de top van deze berg gaat dan kun je, bij helder weer, genieten van een bijzonder uitzicht. Het is mogelijk om de toeristische plaats Marrakech te zien. Deze plaats ligt maar liefst 65 kilometer verder dan de berg, dus je kunt immens ver om je heen kijken. Dit is zeer de moeite waard. Echter, de tocht naar de top is wel bijzonder zwaar en je moet goed trainen op de top te kunnen bereiken.

Atlasgebergte

Wandelen in het Atlasgebergte

Natuurwandelingen

Natuurlijk zijn er diverse prachtige wandeltochten te maken in het Atlasgebergte, en dan met name in de Hoge-Atlas. Hier kun je wandelen door de sfeervolle en bijna romantische valleien, waar je een prachtige natuur kunt ontdekken. Natuurlijk kun je je in dit deel van het Atlasgebergte ook wagen aan de tocht naar de top van een hoge berg, zoals bijvoorbeeld de Toubkal of de iets minder hoge Oukaimeden. De natuurwandelingen brengen je ook langs enkele pittoreske dorpjes waar Berbers wonen. Hier word je met open armen ontvangen en kun je uitgebreid kennis maken met de leefstijl van deze bevolking. De dorpjes zijn overigens uitsluitend te voet te bereiken, waardoor het er nooit druk is.

Dieren in het Atlasgebergte

Het Atlasgebergte was een natuurgebied waar de meest uiteenlopende dieren in het wild konden leven. Zo waren er leeuwen en atlasherten te vinden, maar deze zijn in de jaren twintig van de vorige eeuw uitgestorven in het gebied. Door de ontbossing worden ook de gazellen, panters jachtluipaarden met uitsterven bedreigd. Het aantal Magotapen wordt ook steeds kleiner. Dit is zonde, want het was een zeer dierrijk gebergte. Nu kun je er nog veel ezels, schapen en geiten tegenkomen. Tijdens je wandeling kom je ook veel restanten van bossen tegen, waarbij je vooral kennis kunt maken met arganiabomen, thujabomen en kurkeiken.

Dorp in het Atlasgebergte

Reizen naar het Atlasgebergte – Hoe kom je er?

Als je naar het Atlasgebergte wilt, dan is het in de meeste gevallen het verstandigst om te reizen naar Marrakech, de toeristische plaats die aan de voet van het Atlasgebergte ligt. Marrakech heeft een luchthaven, welke in een ruime 3,5 uur te bereiken is met het vliegtuig vanaf Amsterdam, Luchthaven Schiphol.


Atlasgebergte op de kaart

Bezienswaardigheden Marokko

Marrakesh

Fès

Casablanca

Atlasgebergte

Agadir

Mèknes

Reizen naar Marokko

Wil je meer weten over reizen naar Marokko? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Marokko

Atlasgebergte ervaringen & beoordelingen

De Atlasgebergte ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Atlasgebergte ervaring.

Er zijn nog geen Atlasgebergte ervaringen geplaatst.


Plaats beoordeling
-
Totaalscore
0 beoordelingen