Sigiriya

Werelderfgoed en hoogtepunt van Sri Lanka

Sigiriya is de naam van een reusachtige rots, gelegen in het hart van Sri Lanka. Eén van de zeven Werelderfgoed-locaties van het land en het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van je bezoek aan Sri Lanka. Beklim de 1200 traptreden en bekijk de overblijfselen van wat ooit het paleis van de koning was.

Sigiriya

Sigiriya betekent letterlijk ’leeuwenrots’ en is van vulkanische oorsprong. In de 5e eeuw verrees er een koninklijk paleis op de top van de steile berg en de overblijfselen zijn alleen te bereiken met een lange trap. Halverwege de klim kun je even uitrusten op een groot plateau en ontdek je meteen waar de naam van deze plek vandaan komt. Hier was ooit een enorme leeuw uit de rots gehakt, maar helaas zijn daar alleen nog de poten van over.

De Leeuwenrots beklimmen

De iconische Leeuwenrots is de trots van Sigiraya en als je in de buurt bent dan ontkom je er niet aan om hem te beklimmen. Zorg dat je uitgerust bent, want de klim is behoorlijk pittig. De smalle trap gaat steil naar boven en moet zowel mensen omhoog als mensen omlaag brengen. Opstoppingen zijn dus aan de orde van de dag en zullen regelmatig de vaart uit je klim halen. In totaal moet je 1200 traptreden beklimmen om aan de top van de 200 meter berg te komen, maar onderweg wordt je gelukkig regelmatig afgeleid door het uitzicht en andere bezienswaardigheden. Zo kom je langs de bijzondere spiegelwand, gedetailleerde fresco’s en de overblijfselen van de vroegere Leeuwenpoort. Een flinke klim, maar eenmaal boven wordt de inspanning beloond met een geweldig uitzicht. Neem voldoende water mee en ga zo vroeg mogelijk de berg op om de grootste mensenmassa’s en de ergste warmte voor te zijn.

Leeuwenrots Sigiriya

Citadel

Citadel van Sigiriya

Eenmaal boven bevind je je temidden van de indrukwekkende ruïnes van de oude citadel van Sigiraya. In de 5e eeuw wordt in opdracht van koning Kassapa een paleis gebouwd op de top van de rots. Een prachtig paleis, voorzien van mooie tuinen en baden, maar toen de koning in het jaar 495 zelfmoord pleegde vanwege het uitbreken van de oorlog werd het complex een boeddhistisch klooster. De citadel bleef daarna nog in gebruik tot de 14e eeuw, maar raakte vervolgens ernstig in verval. Het duurde uiteindelijk nog enkele honderden jaren voordat de plek wordt herontdekt, maar sporen van vroeger zijn nog overal te zien. Neem de tijd om alle overblijfselen van het grote complex te bekijken, maar pas op voor opdringerige gidsen en brutale apen.

Tuinen van Sigiriya

Rondom de Leeuwenrots liggen een aantal verrassend mooie aangelegde tuinen die het ook zeker waard zijn om beter te worden bekeken. Hier vind je de koninklijke baden, lusthoven, mooie watertuinen en oude bouwwerken die hun functie hebben verloren. Het is een van de rustigere plekjes op het complex, ver van de andere mensen en een goede plek om even bij te komen van de inspannende tocht op de berg.

Tuinen van Sigiriya

Rotsschilderingen bij Sigiriya

Sigiriya Museum

Voor de broodnodige achtergrond en duiding is er het Sigiriya Museum, gelegen op het terrein en te bezoeken op vertoon van je toegangskaartje. In dit vrij recent geopende museum krijg je een beeld van de geografische en culturele geschiedenis van Sigiraya. De tentoonstellingen laten impressies van het oude paleis zien, foto’s van opgravingen, replica’s van fresco’s en archeologische vondsten zien. Trek een uurtje uit om alles goed te bekijken.

Pidurangala Rock

Gelegen op slechts enkele kilometers van Sigiriya vind je nog een bezienswaardigheid van groot kaliber. Pidurangala Rock wordt regelmatig overgeslagen, maar is minstens zo indrukwekkend als zijn beroemde buurman. De rots is even hoog, maar de entreeprijs een fractie van die van Sigiriaya en je staat niet in de file op weg naar de top. Het uitzicht over het lager gelegen landschap en de Leeuwenrots verderop is fantastisch.

 Pidurangala Rock

Dambulla

Dambulla

De kans is groot dat je tijdens je reis naar Sigiriya via de stad Dambulla reist, zo’n 25 kilometer verderop. Deze stad is niet alleen toegangspoort tot Sigiriya, maar vooral bekend vanwege zijn indrukwekkende Gouden Tempel, eveneens te vinden op de Werelderfgoedlijst. Het boeddhistische tempelcomplex bestaat uit tientallen grotten, kloosters en gouden boeddhabeelden. Als je er toch bent om over te stappen op de bus Sigiriya, dan kun je net zo goed even binnen kijken.

Reizen naar Sigiriya — Hoe kom je er?

Sigiraya is gelegen in de culturele driehoek van Sri Lanka, nabij de stad Dambulla. Beide plekken worden met elkaar verbonden via een busverbinding, maar je kunt er ook voor kiezen om dhet stuk af te leggen met een tuktuk. Bussen rijden tussen 06:30 en 18:00 uur en vertrekken elke dertig minuten. Eenmaal in Sigiraya zijn er genoeg hotels en guesthouses te vinden waar je kan overnachten. Wel zo prettig als je van plan bent om op tijd bij de rots te zijn. Als je na de beklimming van Sigiriya nog in het gebied wil blijven hangen, dan is het ook zeker de moeite waard om met een scootertje door de groene omgeving te touren.


Sigiriya op de kaart

Bezienswaardigheden Sri Lanka

Kandy

Sigiriya

Yala National Park

Ella

Negombo

Mirissa

Colombo

Reizen naar Sri Lanka

Wil je meer weten over reizen naar Sri Lanka? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Sri Lanka

Sigiriya ervaringen & beoordelingen

De Sigiriya ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Sigiriya ervaring.

Er zijn nog geen Sigiriya ervaringen geplaatst.


Plaats beoordeling
-
Totaalscore
0 beoordelingen