Yala National Park

Op safari in Sri Lanka

Een drinkend luipaard in de verte en een reusachtige olifant die de weg blokkeert: het is allemaal mogelijk tijdens een uitstapje in het Yala National Park. Dit prachtige park in zuidelijk Sri Lanka is een van de beste plekken om wildlife te spotten. En geloof ons: dat is een ervaring die niet onder doet aan een safari in Afrika.

Yala National Park

Het Yala National Park werd in 1900 opgericht als wildreservaat en kreeg in 1938 de officiële status van nationaal park. Het is het meestbezochte park van heel Sri Lanka, en dat is niet voor niets. Hier vind je de grootste populatie van luipaarden ter wereld, al zijn 35 exemplaren nog steeds lastig te spotten op zo’n groot oppervlak. Meer kans heb je om een olifant te zien of een van de 43 andere zoogdieren, maar vergeet ook niet omhoog te kijken, want met 215 vogelsoorten hangt er altijd iets in de lucht.

Tissamaharama

Je bezoek aan het Yala National Park begint in het dorpje Tissamaharama (Tissa), de uitvalsbasis voor een uitstapje naar het reservaat dat zo’n 20 kilometer verderop ligt. Dit gezellige kleine stadje bestaat uit een hoofdstraat met aan weerszijden cafés, guesthouses, restaurantjes en toeristenbureau’s waar je een safari in zowel het Yala National Park als het nabijgelegen en minder bekende Bundala National Park kan boeken. Ten noorden van Tissa vind je drassige rijstvelden en de bekendste attractie van het stadje: de Tissamaharama dagoba. Een eeuwenoude, spierwitte pagode die prachtig afsteekt tegen de blauwe lucht en groene rijstvelden.

Tissamaharama

Jeep Safari in Yala NP

Jeep safari

De enige manier om het Yala National Park te bezoeken is met een 4x4. De prijzen voor safari verschillen, maar als je zorgt dat je de auto vol krijgt kun je flink afdingen. In Tissamaharama kan elk hotel een jeepsafari met chauffeur voor je regelen, en je hebt daarbij keus uit een safari van een halve of een hele dag. Een safari begint standaard rond half 6 in de morgen of om 2 uur ’s middags, maar houd wel rekening met de drukte. Het is geen uitzondering dat je in een lange rij met voertuigen moet aansluiten om samen met een heleboel andere toeristen te wachten tot het park open gaat.

Dieren spotten

Nergens ter wereld vind je een hogere concentratie van luipaarden dan in het Yala National Park, maar dan moet je wel heel veel geluk hebben. Je hebt een grotere kans om onderweg jakhalzen, neushoornvogels, lipberen, krokodillen en waterbuffels te spotten, en je kunt hier zelfs olifanten van heel dichtbij bekijken. Dankzij de vele open vlaktes en meertjes heb je ongehinderd uitzicht en het komt regelmatig voor dat een kudde dikhuiden de weg blokkeert. Chauffeurs houden elkaar via telefoons op de hoogte waar een dier is gespot, maar houd ook zeker zelf je ogen open bij waterplassen en dichte struikgewassen.

Een luipaard in Yala NP

Sithulpawwa Rock Temple

Gelegen op een 122 meter hoge rots in het hart van de jungle vind je de Sithulpawwa Rock Temple. Een eeuwenoude tempelruïne daterend van de tweede eeuw voor Christus en een van de belangrijkste boeddhistische plekken van zuidelijk Sri Lanka. Om er te komen moet je de steile trap omhoog klimmen, een activiteit die je beter tot het eind van de dag kan bewaren. Boven wacht een mooie tempel, bestaande uit een prachtige pagode en verschillende grotten met historische muurschilderingen. Destijds bood de tempel plek aan duizenden monniken, vandaag de dag wordt de tempel druk bezocht door toeristen en pelgrims. De weg ernaartoe is stoffig en slecht onderhouden, de klim omhoog is zwaar, maar het is de moeite meer dan waard en het uitzicht over het nationale park is fenomenaal.

Magul Maha Viharaya

Ten zuiden van Sithulpawwa ligt Magul Maha Viharaya, een heiligdom waar volgens de geruchten koning Kavantissa en koningin Vihara Maha Dev twee millennia geleden hun huwelijk zouden hebben gevierd. Wat daaraan precies klopt is niet bekend, maar het is in ieder geval wel een mooi verhaal over deze ruïnes daterend uit de eerste eeuw na Christus.

Magul Maha Viharaya

Stranden

Het Yala National Park is direct gelegen aan zee en heeft een lange kustlijn met zowel onbegaanbare plekken als toegankelijke stranden. Vast onderdeel van een safari door het park is een korte stop op het strand. Hier kun je even je benen strekken en geniet je van een wandeling over het meest ongerepte zandstrand dat je ooit hebt gezien.

Reizen naar Yala National Park — Hoe kom je er?

Het Yala National Park is gelegen in het zuiden van Sri Lanka en de toegangspoort tot het park is het stadje Tissamaharama, dat zo’n 20 kilometer verderop ligt. Vanuit hier vertrekken dagelijks jeeps voor een safari door het park, en elk guesthouse of toeristenbureautje kan een excursie voor je regelen.

Tissa is vanuit verschillende steden te bereiken per bus. De rit vanuit Ella duurt 3 à 4 uur en vanuit Galle ben je 4 à 5 uur onderweg. Voor verbindingen met Kandy moet je onderweg overstappen in Badulla.

Yala National Park ervaringen & beoordelingen

De Yala National Park ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Yala National Park ervaring.

-
Totaalscore

Er zijn nog geen beoordelingen ingevuld voor .

Yala National Park op de kaart

Bezienswaardigheden Sri Lanka

Culturele hoofdstad van Sri Lanka
Werelderfgoed en hoogtepunt van Sri Lanka
Yala National Park
Op safari in Sri Lanka
Het relaxte bergdorpje van Sri Lanka
Het startpunt van je reis door Sri Lanka
Het relaxte zuiden van Sri Lanka
Het ultieme Sri Lanka ervaren
Kustplaatsje ten zuiden van Galle
Ontdek het onbekende noorden van Sri Lanka

Reizen naar Yala National Park

12-daagse rondreis Beste van Sri Lanka incl. RIU

12-daagse rondreis Beste van Sri Lanka incl. RIU

Groepsrondreis
12 dagen

Tijdens deze rondreis maak je in korte tijd kennis met alle hoogtepunten van Sri Lanka. Van de minde...

vanaf
€ 1.746
SRI LANKA - avontuurlijke rondreis 15 dagen

SRI LANKA - avontuurlijke rondreis 15 dagen

Individuele rondreis
15 dagen

Rondreis met chauffeur. Sri Lanka is een fantastische bestemming voor een combinatiereis van natuur...

vanaf
€ 1.235
Individuele Rondreis Klassiek Ceylon

Individuele Rondreis Klassiek Ceylon

Individuele rondreis
15 dagen

Tijdens deze rondreis met privéchauffeur/gids bezoekt u met uw eigen gezelschap de hoogtepunten van...

vanaf
€ 1.799
Rondreis Sri Lanka, de culturele schatten van Ceylon (14 dagen) - Van Verre Reizen

Rondreis Sri Lanka, de culturele schatten van Ceylon (14 dagen) - Van Verre Reizen

Individuele rondreis
14 dagen

Avontuurlijke reis waarbij je reist langs de krokodillen in het Yala National Park, de theeplantages...

vanaf
€ 1.400

Reizen naar Sri Lanka

Wil je meer weten over reizen naar Sri Lanka? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Sri Lanka